Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Jasna perspektiva za ulazak u EU

07. 06. 2014.

Jasna perspektiva za ulazak u EU - Nemačka kancelarka istakla je danas u svojoj video poruci da Zapadni Balkan ima jasnu perspektivu za članstvo u EU, pa tako i Srbija. Da bi se to i dogodilo potrebno je da se ispune svi uslovi, rekla je Merkelova.

Kancelarka podržava ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU. Međutim, važno je da na tom putu svi kriterijumi budu ispunjeneni. „Ukoliko pre članstva nema napretka, nakon pristupanja Uniji do istog sigurno neće lakše doći“, rekla je pored ostalog šefica nemačke vlade. „Mi podržavamo ulazak ovih zemalja u EU, ali verujemo da nećemo ništa postići ako se na putu ka Uniji ne ispune određeni kriterijumi. Na primeru Hrvatske može se zaključiti da se to pokazalo uspešnim. Ipak, ostalima predstoji još dug put, a u tom procesu mi ćemo i dalje pružati podršku“, rekla je kancelarka i najavila održavanje konferencije u avgustu, kojoj će prisustvovati i zvaničnici zemalja Zapadnog Balkana, što će biti još jedna prilika da se potvrdi nemačko zalaganje za ovaj region.

Perspektiva pristupanja Evropskoj uniji nije zapisana samo na papiru, istakla je kancelarka, objasnivši kako postoji više programa podrške, koji su sa tim procesom direktno povezani. „To kojom brzinom će proći kroz sve te faze zavisi ponajviše od samih zemalja“, istakla je Angela Merkel i posebno založila za izgradnju „pouzdanog pravnog sistema“. Ona je navela kako se o napretku pojedinih zemalja članica na tom planu sigurno može govoriti, ali da je ostalo još mnogo toga da se uradi.

-------------------------------------------------------------------------

Broj potražilaca azila se mora podvesti pod kontrolu

Agencija Rojters podseća da je nemački parlament u petak, 6. juna, započeo raspravu o zahtevu vlade u Berlinu da se zemlje poput Srbije, Makedonije i BiH, svrstaju među „bezbedne“. Nemačka vlada time želi da reši problem sve većeg broja potražilaca azila, pre svega iz Srbije i BiH. Samo iz ove dve zemlje je od januara do aprila 2014. godine bilo oko 9.000 zahteva, što je dva puta više nego prošle godine u istom periodu.

U video poruci, koja je danas emitovana, snimljena u formi razgovora sa ekspertom za jugostiočnu Evropu, Solvajg Rihter, profesorkom Univerziteta u Erfurtu, Merkel je pored ostalog pozdravila napredak, koji je Srbija ostvarila u normalizaciji odnosa sa Kosovom (nakon proglašenja nezavisnosti 2008. godine). U sredu, 11. juna, u Berlin na poziv nemačke kancelarke dolazi srpski premijer Aleksandar Vučić.

Merkelova je u poruci podsetila da je Nemačka priznala nezavisnost Kosova i izrazila uverenje da će Srbija i dalje "ići praktičnim putem poboljšanja odnosa sa Prištinom".„Kada se osvrnemo na istoriju, može se zaključiti se da se takve promene prihvataju ali da su neke promene spore. Važno je da Srbija želi da ide putem ka EU. Biće tu još puno koraka. Međutim, mira na zapadnom Balkanu može biti samo ako postoji evropska perspektiva", podvukla je Merkelova, dodavši kako je evropska istorija tesno povezana istorijom na zapadnom Balkanu.

-------------------------------------------------------------------------

Bundesver ostaje na Kosovu

Nezavisno od rasprave o problemu povećanog broja potražilaca azila sa Zapadnog Balkana, Bundestag je u četvrtak, 5. juna, doneo odluku da vojnici Bundesvera na Kosovu ostanu još godinu dana. U sastavu međunarodnih snaga, Nemačka na Kosovu ima nešto više od 800 vojnika, što je drugo po veličini angažovanje vojnika Bundesvera u inostranstvu.

Agencija DPA podseća da su međunarodne trupe na prostorima nekadašnje srpske južne pokrajine prisutne već 15 godina, a razlog zbog kojeg ta misija i dalje traje jesu „napetosti između etnički grupa“, prisutne još od proglašavanja nezavisnosti. U nedelju, 8. juna, građani Kosova izlaze na izbore i odlučuju o novom sazivu parlamenta.


Izvor i foto: [ dw.de ]

Čitanja: 2075 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda