Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

JOŠ KORAK DO BELOG ŠENGENA

12. 11. 2009.

JOŠ KORAK DO BELOG ŠENGENA - Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su izveštaj kojim se predlaže ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije od 19. decembra 2009. godine.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su velikom većinom glasova izveštaj kojim se ministrima unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije predlaže ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije. Posle takve odluke ukidanje viza za građane Srbije prelazi u nadležnost Saveta ministara EU. Konačna odluka očekuje se 30. novembra ili 1. decembra.

Građani Srbije će posle toga, u zemlje šengenskog sporazuma moći da putuju od 19. decembra.

Do “belog šengena” za građane Srbije ostao je samo još jedan korak - a to je potvrda Saveta ministara EU o ukidanju viza.

Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je posle glasanja da je ostvarena velika podrška predlogu da se Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, vize ukinu već 19. decembra i da uložen trud nije bio uzaludan.

“Verujem da su to sjajne vesti za građane tih zemalja”, kazala je Fajonova.

“Kada je reč o Bosni i Hercegovini i Albaniji, tu smo napravili iskorak. Podsetili smo da nije pošteno da te dve zemlje budu izuzete iz procesa, jer bi to moglo da doprinese novim podelama na Balkanu”, rekla je ona.

“Potrudićemo se da im obezbedimo brže i efikasnije ukidanje viza i očekujemo da stupe na ‘beli šengen’ jula sledeće godine”, navela je Tanja Fajon.

Glasanju je pristustvovao i potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Ðelić.

On je ocenio da su evropski parlamentarci svojim glasalnjem pokazali da više nema "dvoumica" o evropskoj budućnosti zapadnog Balkana.

Odluka EP da izglasa ukidanje viza za građane Srbije predstavlja veliki dan za evropske integracije zemlje, na koji se čekalo više od 18 godina, kaže Ðelić.

Božidar Ðelić u Evropskom parlamentu (FoNet)

Božidar Ðelić u Evropskom parlamentu (FoNet)

"Ovo je poslednji korak koji je bio nužan do konačne odluke, 30. novembra", rekao je on.

Posle usvajanja predloga u Evropskom parlamentu, naveo je Ðelić, može se reći da je Srbija na pragu uvođenja belog šengena od 19. decembra.

Rezoluciju o ukidanju viza podržalo je 550 poslanika (86 odsto) Evropskog parlamenta, a usvajanje odluke popratili su velikim aplauzom.

Zanimljivo je da je britanska poslanica Sara Ludford zatražila da i Velika Britanija, iako nije u šengenskom sistemu, ukine vize za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru.

Podsetimo, Božidar Ðelić je u sredu evropskom komesaru za proširenje Oliju Renu i drugim zvaničnicima Unije preneo da je Srbija, posle ukidanja viza, zainteresovana za početak primene Prelaznog trgovinskog sporazuma, a da se u Beogradu razmišlja i o podnošenju kandidature za članstvo i podnošenja zahteva za članstvo u Evropskoj uniji do kraja godine.

Jovanović: Potreban dogovor sa Holandijom

Sasvim je izvesno da će građani Srbije od 19. decembra u šengenske zemlje putovati bez viza i tu ne bi trebalo da bude iznenađenja, kaže za B92 urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija" Nikola Jovanović.

On je gostujući u Vestima B92 rekao da ublažavanje stava Holandije dobar signal, ali da bi bilo dobro da, čak i u slučaju zelenog svetla Holandije za primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma, Srbija i Holandija reše sporna pitanja pune saradnje sa Haškim tribunalom, jer će to imati uticaja na dalju evropsku budućnost Srbije.

"Mislim da Holandija nema razloga da insistira na toj definiciji pune saradnje, tako da mi se uzdamo u to", kaže Jovanović.

"Zapravo, neke su naznake da i naš dobar rad na tom polju, ali i pritisak, odnosno ubeđivanje naših partnera iz Evropske unije, prosto mogu da smekšaju stav Holandije u ovom momentu, mada opet kažem, taj spor sa Holandijom treba rešiti jer, pre ili kasnije, ukoliko ne sad, oni će pri nekom narednom koraku u tom formalnom pristupanju Srbije Evropskoj uniji tražiti izručenje Mladića", naveo je Jovanović.


Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2139 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda