Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

JUN TRENUTAK ZA SSP

11. 05. 2010.

JUN TRENUTAK ZA SSP - POTPREDSEDNIK srpske vlade Božidar Ðelić zatražio je u utorak od zvaničnika EU u Briselu da se, na temelju očekivanog izveštaja haškog tužioca Serža Bramerca, u junu pokrene ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On smatra da će EU, pritisnuta ogromnim finansijskim poteškoćama, sada biti rigoroznija prema kandidatima za članstvo, ali da će im, istovremeno, više pomoći da budu konkurentniji kada budu ušli u Uniju.

Ðelić u intervjuu za ”Novosti” naglašava da Srbija u tome treba da vidi svoju šansu.

* Možemo li da se nadamo da će srpsko pitanje u EU napredovati u junu?

- Veoma je važna poseta glavnog tužioca Serža Bramerca Srbiji ove nedelje. Zaključci Saveta ministara EU iz decembra su veoma jasni. Ukoliko njegov izveštaj bude pozitivan, možemo očekivati početak procedure ratifikacije SSP. To su mi rekli i komesar File, i predsednik Evropskog parlamenta Buzek, ali to sam isto čuo i u Berlinu, gde sam boravio prošle nedelje.

* Očekujete li da izveštaj bude pozitivan?

- Nemam sumnju da su naše službe uradile sve što je u njihovoj moći u saradnji s Tribunalom. To, naravno, uključuje i pronalazak i izručenje preostala dva haška optuženika. Kroz usvajanje rezolucije o Srebrenici u našem parlamentu, pa i ovih dana prilikom veoma teškog otkrića u Raškoj, generalno se videlo da Srbija ne beži od realnosti i odgovornosti.

* Da li i bez hapšenja izveštaj može da bude pozitivan?

- Uslov je da Srbija u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom. Videli smo da je to bilo dovoljno u decembru da se odblokira primena Prelaznog trgovinskog sporazuma i ja očekujem da, zbog toga što u potpunosti sarađujemo s Tribunalom, dođe i do početka ratifikacije. Naš cilj je da istovremeno, ili ubrzo posle juna, Evropskoj komisiji bude prosleđena i naša kandidatura za ulazak u EU.

* Može li ekonomska kriza u EU da uspori evropske integracije?

- Iskreno, nije pozitivno za proširenje to što Grčka ima probleme ili što je evro ušao u period nestabilnosti. Ali, budućnost Srbije unutar EU se ni u jednom momentu ne dovodi u pitanje. Veoma jasno opredeljenje Evrope je da ojača, da bi se oduprla krizi i spekulacijama. To znači da će biti više solidarnosti, ali da će ta solidarnost biti s uslovima i proverama.

* To praktično znači da ćemo dobiti i više novca?

- Uveren sam da će, s jedne strane, naš evropski put od sada biti donekle zahtevniji, drugim rečima da će se od Srbije očekivati da veoma odgovorno nastavi budžetsku i monetarnu politiku, što za nas nije novitet. Mi to radimo već niz godina. Ali, s druge strane, velikim članicama EU je veoma jasno da zemlje koje ulaze u Uniju moraju da budu pripremljene, tj. da njihova konkurentnost mora da bude na tom nivou da, kada postanu članice, ne ugroze celu konstrukciju.

* Kada se pogleda statistika, ispada da Srbija ima bolje podatke od zemalja EU, čak i od Nemačke...

- Srbija na makro nivo ima bolje podatke, ali, naravno, naš izvoz nije na nemačkom nivou. Svoje sagovornike u Briselu sam podsetio da dug Srbije predstavlja 32 odsto BDP, a da naš budžetski deficit ne prelazi 4,3 odsto, uz velika odricanja naših građana, dok su velike evropske zemlje već između 5 i 10 odsto, a one koje su u najtežoj poziciji i između 10 i 15.

* Ne verujete u najpesimističkije prognoze koje, usred aktuelne krize, govore čak i o kraju evra i EU...

- Evro i EU su takav ekonomski, finansijski i politički projekat, da je njihov raspad, i za najveće zemlje poput Nemačke, apsolutno nezamisliv. Oni koji kao da jedva čekaju da vide pukotinu u evropskoj kući, kao da ne žele da shvate da bi propast ili velike teškoće u EU bili ravni katastrofi za našu zemlju. To je realnost 21. veka i zbog toga je ulazak u EU u najdubljem državnom interesu naše zemlje. To ne znači da ne treba da širimo partnerstvo i s drugim zemljama.

* Iz EU naglašavaju da se dodatno treba pozabaviti pravosudnom reformom i kriminalom...

- EU se nudi da nam pomogne u sprovođenju tih reformi, a ne da ih u bilo kom slučaju uspori. Veoma im je jasno da su to reforme koje idu u dobrom pravcu.

PRONAÐENA JE FORMULA

* HOĆE li biti smetnji za održavanje konferencije EU - zapadni Balkan u Sarajevu početkom juna?

- Format je dogovoren. I ovde u Briselu, i prethodno u Berlinu, predložio sam da se konferencija ne svede samo na to da se održala, nego da se razgovara o konkretnim projektima.

* Učestvovaće i Beograd i Priština?

- Pronađena je formula. Ni na koji način, ni direktno, ni indirektno, Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

BELGIJA ĆE BITI SPREMNA

* HOĆE li evropske integracije Srbije dodatno ukočiti parlamentarna kriza u Belgiji, koja je sledeći predsedavajući EU?

- Očigledno je da će Belgija uraditi sve da ima novu vladu na vreme za njeno predsedavanje. Uveren sam da će postići nacionalni konsenzus da funkcionalna belgijska vlada vodi EU u drugoj polovini ove godine.

Izvor: [ novosti.rs ]

Čitanja: 1759 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda