[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='44.192.20.240' AND browser='CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('44.192.20.240','1709316271','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Kako funkcioniše »

RATIFIKOVAN LISABONSKI SPORAZUM

17. 02. 2008.

RATIFIKOVAN LISABONSKI SPORAZUM - Francuski parlament ratifikovao je danas Lisabonski sporazum, skoro tri godine pošto su Francuzi na referendumu odbili nacrt evropskog ustava.

Sporazum, koji mora da odobri svih 27 članica EU kako bi ušao u primenu, podrazumeva reformu evropskih institucija, odnosno duži mandat njenom predsedniku, veće ingerencije komesaru za spoljne poslove, više demokratičnosti u donošenju odluka i više rasprava u evropskom i nacionalnim parlamentima.

Francuski premijer Fransoa Fijon i predsednik Evropske komisije Žozeb Manuel Baroso pozdravili su rezultate glasanja.

"Ratifikacijom Lisabonskog sporazuma Francuska se vraća u srce Evrope, nekoliko meseci pre početka njenog predsedavanja Savetu EU",

saopštio je Fijon.

Francuska je peta zemlja EU, posle Mađarske, Malte, Rumunije i Slovenije, koja je ratifikovala takozvani Lisabonski sporazum, koji predstavlja zamenu za ustav.

Irska će jedina organizovati referendum, na kome će građani odlučivati da li će sporazum biti prihvaćen, a što nalaže njen ustav.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi, čija konzervativna Unija narodnog pokreta, koja ima većinu u oba doma parlamenta, podržao je sporazum i bio je jedan od njegovih potpisnika u decembru prošle godine.

Sporazum je odbacio simbole, u koje spadaju zastava i himna, a koji su bili predmet rasprave i, upravo, neki od elemenata sa kojima se nisu

slagali birači 2005, kada su na referendumima Francuska i Holandija odbacile nacrt ustava EU.

Socijalisti, koji čine opoziciju u francuskom parlamentu, takođe su glasali za sporazum, iako je partija bila podeljena oko toga kako da budu reformisane institucije EU, jer su neki od njenih istaknutih članova bili među onima koji nisu podržali na referendumu 2005. nacrt ustava.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 5257 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda