Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Kosovsko poglavlje neće blokirati Srbiju

13. 08. 2014.

Kosovsko poglavlje neće blokirati Srbiju - Evropska komisija očekuje da "kosovsko poglavlje" neće blokirati početak pregovora Srbije sa EU. Srbija bi, pošto dobro napreduje, najverovatnije u prvoj polovini 2015. trebalo da otvori prva poglavlja, piše "Dojče vele" pozivajući se na zvaničnike iz Brisela.

U evropskom Komesarijatu za proširenje za Dojče vele su rekli da je "Srbija je fokusirana na evropsku agendu, dobro napreduje i pokazuje visok nivo spremnosti", prenosi Beta

Beograd je do sada započeo ili zatvorio proces skrininga - analitičkog pregleda, o 18 od 35 poglavlja iz pristupnog procesa, što predstavlja više od polovine ukupnog broja poglavlja.

U Evropskoj komisiji očekuju da bi do marta sledeće godine proces skrininga trebalo da se završi, a pregovori nastave isto tako uspešnim otvaranjem pojedinačnih poglavlja u pregovorima.

"Pozicija Evropske komisije jeste da se među prvim otvore poglavlja 23 i 24 (vladavina prva i slobode), a to se odnosi i na poglavlje 35 (pitanja odnosa sa Kosovom)", objašnjava za Dojče vele portparol evropskog komesara za proširenje EU Peter Stano.

Stano dodaje da otvaranje poglavlja 23 i 24 - pošto je izvestaj o skriningu za ova poglavlja u julu usvojio Savet EU, sada zavisi od brzine izrade i kvaliteta već zatraženih akcionih planova koje Beograd treba da podnese Savetu i zemljama članicama na razmatranje i usvajanje.

"Kada je reč o poglavlju 35, zemlje članice tu žele da vide nastavak zalaganja Beograda u primeni dogovorenog u dijalogu s Prištinom. Skrining za to poglavlje još traje i povezan je s napretkom u dijalogu koji je pauziran zbog političke situacije na Kosovu. To je nešto za šta Srbija nije odgovorna", objašnjava Stano.

U diplomatskim krugovima u Briselu kažu da postoji scenario po kojem bi Nemačka želela da se u pregovorima sa Srbijom prvo otvori poglavlje 35.

Ipak, podsećaju da se odluka o tome koje poglavlje će kada biti otvoreno, donosi konsenzusom svih zemalja članica.

Većina je protiv toga da se napredak Srbije usporava zbog političke krize na Kosovu i trenutnog "nepostojanja drugog partnera" za nastavak dijaloga, ali je za očekivanu primenu dogovorenog iz Briselskog sporazuma, piše Dojče vele.

Po drugom scenariju, za koji izvori u Evropskoj komisiji kažu da "postoje dobre šanse da se ostvari", radi se na otvaranju poglavlja 32 (finansijska kontrola) kao prvog poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu sa EU.

To poglavlje nema takozvane "uslove za otvaranje", a Grčka je kao predsedavajuća EU u junu zatražila od Srbije da podnese plan za pregovore u toj oblasti.

Iako kažu da bi "teoretski" to poglavlje moglo biti otvoreno i do kraja ove godine, čemu se nadaju i u Vladi Srbije, u Evropskoj komisiji ponavljaju očekivanje da prvo poglavlje u pregovorima sa Srbijom bude otvoreno u prvoj polovini sledeće godine, piše Dojče vele.

Iz Evropske komisije najavljuju da će, kao i svake godine, u oktobru izaći izveštaj o napretku Srbije. Očekuje se da ovog puta u tom strateškom dokumentu EK neće izlaziti za specifičnim preporukama za nastavak procesa evrointegracija zemlje, jer je, kako kažu, "Srbija već zemlja kandidat u pregovorima", već da će se procenjivati do sada postignuto i budući izazovi.

"Srbija ima jasnu evropsku perspektivu i nalazi se u poslednjoj fazi pristupanja Uniji. Kada budemo otvorili i prvo poglavlje pregovora, to će značiti da zemlja nastavlja da dobro ispunjava preuzete obaveze, a da Evropska unija ispunjava svoj deo zadatka i da na osnovu učinjenog približava Srbiju članstvu", zaključuju u Evropskoj komisiji.

Izvor i foto: [ rts.rs ]


Čitanja: 1984 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda