Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Litvanija ratifikovala SSP

18. 06. 2013.

Litvanija ratifikovala SSP - Litvanija konačno ratifikovala SSP

Viljnus - Litvanski parlament ratifikovao je danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, rečeno je Tanjugu u toj instituciji.

"Pre nekoliko minuta Litvanski parlament je ratifikova Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju izmedju Srbije i EU," rekao je Tanjugu Rimantos Stankevičijus, zamenik direktora Odeljenja za međunarodne odnose u Litvanskom parlamentu.

Litvanija je bila poslednja zemlja koja nije ratifikovala SSP, a današnjom ratifikacijom Sporazum automatski stupa na snagu.

Srbija i EU su potpisale SSP 29. aprila 2009. godine, ali da bi stupio na snagu bilo je neophodno da ga ratifikuju parlamenti svih država članica i Evropski parlament. Do ratifikacije primenjivan je Prelazni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima, koji prestaje da važi od trenutka stupanja na snagu SSP.

Dve najvažnije obaveze koje Srbija preuzima ŠP-om su uspostavljanje zone slobodne trgovine sa EU i uskladjivanje zakonodavstva Srbije sa pravom EU.

Premijer Srbije Ivica Dačić boravio je u aprilu u Viljnusu gde je razgovaro sa litvanskim premijerom koji je tom prilikom rekao da "Litvanija podržava integraciju Srbije u EU," a potom je saglasnost za sporazum dala i predsednica Litvanije Dalija Gribauskaite i poslala ga na ratifikaciju u parlament.

Mediji su inače ranije ove godine spekulisali da bi Litvanija, koja od 1. jula preuzima predsedavanje EU, mogla da odugovlači ratifikaciju SSP zbog nekih otvorenih pitanja u odnosima sa Srbijom, među kojima je sporna privatizacija Beogradske industrije piva, kao i nadmetanje litvanskog i srpskog kandidata za mesto predsedavajuceg Generalne skupštine UN, koje je na kraju pripalo bivšem šefu srpske diplomatije Vuku Jeremiću.

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić nedavno je potvrdio da su nesuglasice sa Litvanijom prevaziđene.

SSP-om se utvrđuju odnosi potpisnica u oblastima političkog dijaloga; regionalne saradnje; slobodnog kretanja roba, ljudi, usluga i kapitala; pravosuđa i unutrašnjih poslova; konkurencije; finansijske saradnje; usklađivanja zakona i drugim oblastima.

Srbija ovim preuzima obavezu za uspostavljanje zone slobodne trgovine i usklađivanje zakonodavstva s pravom EU. Obaveza Srbije sastoji se u postepenom ukidanju carina na uvoz robe poreklom iz EU u prelaznom periodu. EU, s druge strane, ovim ugovorom potvrdjuje slobodni pristup robi iz Srbije na tržište EU.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1459 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Litvanija konačno ratifikovala SSP
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Litvanija konačno ratifikovala SSP
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Litvanija konačno ratifikovala SSP
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Litvanija konačno ratifikovala SSP
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Litvanija konačno ratifikovala SSP
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda