Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Ljudska prava »

MEÐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA

10. 12. 2009.

MEÐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA - Ove godine, Međunarodni dan ljudskih prava posvećen borbi protiv diskriminacije. Srbija u oblasti zaštite ljudskih prava znatno napredovala, naveo ministar Čiplić. Srbija ne sme da zažmuri na težak položaj onih koji su izbegli, poručio Rasim Ljajić.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da Srbija, na Međunarodni dan ljudskih prava, "ne sme da zažmuri na težak položaj onih koji su izbegli ili proterani sa svojih ognjišta".

Na svečanom otvaranju Doma za stare u užičkom naselju Zabučje, Ljajić je obećao da Srbija neće prestati da se bavi pravima izbeglica i raseljenih osoba, kako na povratak i pravo na napuštenu imovinu, tako i na integraciju u zemlju u koju su došli.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić povodom Međunarodnog dana zaštite ljudski prava izjavio da je Srbija u oblasti zaštite ljudskih prava znatno napredovala, ali da je potrebno dalje unaprediti mehanizme i institucije koje tu zaštitu obezbeđuju.

"Srbija spada u krug civilizacijskih država koje, poput razvijenih država evropske demokratije, u dovoljnoj meri štite, garantuju i promovišu ljudska prava", rekao je Čiplić.

Istakavši da Srbija ima ustavne okvire i garancije za zaštitu ljudskih prava, Čiplić je ukazao da osnovni problem, s kojim se Srbija u tom domenu suočava, jeste u mehanizmima i institucijama zaštite.

"Ključ zaštite ljudskih prava je u efikasnosti svih onih koji posmatraju i alarmiraju javnost, poput ombudsmana, onih koji pokušavaju da unaprede pravni sistem i onih koji merodavno mogu da pruže zaštitu, a to su sudovi", rekao je Čiplić.

Odgovor na neme krike

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Ujedinjene nacije organizovale su skup u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, gde su predstavljeni rezultati istraživanja pod nazivom "Odgovor na neme krike" i gde su učesnici govorili koliko je bitno da se borimo protiv nasilja nad ženama.

Predstavnica kancelarije UN u Srbiji Judita Rajhenberg podsetila je da je, iako je Deklaracija o ljudskim pravima usvojena još pre 61 godine, pravi pomak kada je u pitanju zaštita prava žena načinjen tek pre 30 godina, kada je usvojena Konvencija UN o ukidanju diskriminacije nad ženama.

Rajhenberg je dodala da je od tada došlo do nepovratnih, iako sporih promena i navela da se od 2001. godine nasilje nad ženama tretira kao zločin protiv čovečnosti.

"Ove godine UN u Srbiji obeležavaju Međunarodni dan ljudskih prava s akcentom na problem diskriminacije žena, što je praćeno i kampanjom 'Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama' ", rekla je Rajhenberg.

Zamenik šefa delegacije Evropske komisije u Srbiji Adriano Martins ukazao je da je poštovanje ljudskih prava i razvoj demokratskih institucija prvi stub političkih kriterijuma koje sve zemlje moraju da ispune ukoliko žele da se priključe EU.

Srbija - kuća za sve

Ružica Ðinđić ukazala je da su žene u Srbiji često zatvorene iza začaranog zida lažnog morala i naglasila da prećutati zločin znači i biti saučesnik u njemu.

"Pružajući pomoć ženama koje su žrtve bilo kog vida nasilja, mi pomažemo sebi, pronalazimo u sebi one često potisnute slojeve ljudskosti, humanosti i plemenitosti i tako svesno učestvujemo u nečemu što je deo izgradnje jedne nove Srbije, koja je kuća za sve ljude koji u njoj žive i za generacije koje će naslediti nas, ali i koja će pamtiti naša dela i vrednovati ih onim objektivnim i preciznim merilom koje nazivamo sudom istorije", rekla je Ružica Ðinđić.

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je da se veliki broj pritužbi građana odnosi na kršenje socijalnih i radnih prava, manjinskih prava kao i na sporost sudskih postupaka.

Janković je podvukao da ohrabruje to što država u poslednje vreme pokazuje da ozbiljno namerava da se bori protiv nasilja u društvu, korupcije i drugih sličnih pojava koje opterećuju državu, ali da je dobro i to što i sami građani sve više počinju da budu svesni nekih svojih prava koje im pripadaju - poput prava na čistu životnu sredinu.

Na meti diskriminacije - najranjivije grupe

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je povodom Dana ljudskih prava da su na meti diskriminacije pojedinci i grupe koje su najranjivije, poput invalida, žena i devojaka, siromašnih, emigranata, pripadnika manjina i svih onih za koje se veruje da su drugačiji od većine.

"Te žrtve diskriminicije nisu same, Ujedinjene nacije su uz njih i posvećene su zaštiti prava svih, a posebno najugroženijih", rekao je Ban, navodi se na sajtu UN.

Na današnji dan 1948. godine Generalna skupština UN usvojila je Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, a tokom godina stvorena čitava mreža mehanizama za zaštitu ljudskih prava i borbu protiv njihovog kršenja.

U prvom članu deklaracije je istaknuto: "Svi ljudi su rođeni slobodni, s jednakim dostojanstvom i pravima".

Izvor: [ rts.rs ]

Čitanja: 2874 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda