Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

MARTONJI: NEKE ZEMLJE SU UZDRŽANE

12. 06. 2010.

MARTONJI: NEKE ZEMLJE SU UZDRŽANE - Savet ministara spoljnih poslova EU verovatno će na zasedanju u ponedeljak dati "zeleno svetlo" za početak ratifikacije SSP-a sa Srbijom, smatra Janoš Martonji.

Ministar spoljnih poslova Mađarske je u razgovoru za "Danas" rekao i da ima zemalja koje su prema toj ideji uzdržane.

"Neke zemlje članice EU smatraju da bi trebalo sačekati da Međunarodni sud pravde da mišljenje o nezavisnosti Kosova, kako bi tek nakon bile spremne da podrže prosleđivanje kandidature iz Saveta ministara ka Evropskoj komisiji", kaže on.

"Mađarska će biti jedna od prvih zemalja koje će ratifikovati SSP sa Srbijom. Tu je i pitanje kada će Evropska komisija moći da počne s radom na donošenju mišljenja o spremnosti Srbije za članstvo u EU, a na osnovu kandidature koju su srpski zvaničnici podneli decembra prošle godine", rekao je Martonji.

Odluka o stavu Saveta ministara u vezi s tim još nije doneta, napomenuo je Martonji i najavio da če to, takođe, biti među temama razgovora u Luksemburgu.

"Koliko znam, neke države članice su uzdržane prema ideji da se kandidatura Srbije, ovog trenutka, prosledi Evropskoj komisiji", rekao je Martonji.

Mađarska podržava da do toga dođe što pre, ako može - odmah, ali videćemo šta će biti rezultat razgovora.

"Pojedine zemlje članice smatraju da bi bilo razumno prvo sačekati da Međunarodni sud pravde donese mišljenje o nezavisnosti Kosova, i one će tek nakon toga biti spremne da podrže prosleđivanje kandidature iz Saveta ministara ka Evropskoj komisiji", rekao je mađarski ministar i dodao da Mađarska nije jedna od tih zemalja.

"Mi smo uvereni da je to u suštini tehničko pitanje i da Komisiji treba dati priliku da, što pre je moguće, počne da radi na izradi mišljenja, jer to je vrlo kompleksna materija, treba pripremiti Upitnik, Srbija treba da odgovori na njega, Komisija mora da razmotri te odgovore..."

Martonji je naveo da je njegov čvrst stav da što pre Savet ministara omogući Komisiji da radi svoj posao, ceo proces će biti i brže završen.

"To ćemo saznati 14. juna u Luksemburgu. Prema mojim saznanjima, ima nekih zemalja, ali još ne mogu tačno da znam koje su, i koliko ih je, da li je jedna, dve, tri ili više njih, i ne bi bilo korisno da govorim o detaljima pre nego što sve budemo precizno i zvanično utvrdili", rekao je Martonji.

Ministar Martonji boravio je prethodna dva dana u Beogradu i Subotici, gde se sreo sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i liderima vojvođenskih Mađara.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 1650 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda