Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Ministri EU danas o Srbiji

25. 06. 2013.

Ministri EU danas o Srbiji - Ministri EU danas o Srbiji Ministri će EU će danas zvanično razgovarati o Srbiji, a predviđeno je da već do podne usvoje zaključke koji bi trebalo da budu usvojeni i na briselskom samitu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ocenila je sinoć u Luksemburgu da su Beograd i Priština postigli napredak u pravcu vidljive i održive normalizacije odnosa.

"Zajedno sa komesarom za proširenje (EU) Štefanom Fileom uputila sam pismo članicama Unije o 'napretku u pravcu vidljive i održive normalizacije odnosa Srbije i Kosova'", podsetila je na konferenciji za novinare Ketrin Ešton, koja učestvuje na dvodnevnom zasedanju Saveta za spoljne poslove EU u Luksemburgu.

"Naročito sam se usredsredila na dva aspekta napretka - prvo na nepovratnost tog procesa i kvalitativno poboljšanje odnosa", koje se, kako je navela, odnosi na razmenu oficira za vezu i nastavak rada na sprovođenju briselskog sporazuma.

Ona je ranije juče najavila da će se o izveštaju o napretku koji su postigli Srbija i Kosovo razgovarati danas.

Savet za spoljne poslove EU juče se sastao na nivou ministara inostranih poslova, pod vođstvom Eštonove, na kome bi trebalo da bude doneta odluka o otvaranju novog poglavlja o regionalnim politikama.

Eštonova i File uputili su u petak zajedničko pismo članicama EU, u kome traže "jasnu pozitivnu odluku" o otvaranja pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

U četiri stranice dugom pismu u koje je Tanjug imao uvid konstatuje se da su Beograd i Priština postigli "značajan napredak" u normalizaciji odnosa, što je bio uslov koji je Savet postavio u decembru da bi Srbija dobila datum za početak pregovora.

Šefovi diplomatija EU spremni da predlože početak procesa pregovora o članstvu Srbije, saznaje B92. Nije preciziran datum kada bi pregovori mogli da počnu.

Premijer Dačić izjavio je juče da je EU predložila formulaciju da se datum Srbiji odredi najkasnije za decembar, a da se nemački Bundestag zalaže da to bude januar.

Podršku Srbiji iskazao je i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt, kao i ministri spoljnih poslova Slovačke i Austrije koji smatraju da je početak pristupnih pregovora sa Srbijom način da EU održi datu reč. Optimizam raste i u Beogradu, gde je ambasador Francuske Gzavije Denio izjavio da je Srbija prethodnih meseci pokazala da se opredelila za članstvo u EU.


Izvor i foto: [b92.net]

Čitanja: 1398 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Ministri EU danas o Srbiji
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Ministri EU danas o Srbiji
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Ministri EU danas o Srbiji
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Ministri EU danas o Srbiji
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Ministri EU danas o Srbiji
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda