Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Miščevićeva glavni pregovarač sa EU

01. 09. 2013.

Miščevićeva glavni pregovarač sa EU - Miščevićeva glavni pregovarač sa EU Tanja Miščević je potvrdila za B92 da je razgovarala sa prvim potpredsednikom Vlade i da je prihvatila njegovu ponudu da bude glavni pregovarač Srbije sa EU.

Ona je izjavila da je ova ponuda za nju velika čast, ali da sledi i veliki posao.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predložio je Tanji Miščević da preuzme poziciju šefa pregovaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu u EU, nakon konsultacija sa premijerom Dačićem i predsednikom Nikolićem.

Miščevićeva je rekla da je sa Vučićem razgovarala danas o tome kako funkcioniše proces evropskih integracija, kakvo je njegovo ustrojstvo, kakva su iskustva drugih, šta se tim procesom postiže i kakvi su ciljevi Srbije. Prema njenim rečima, u tom razgovoru postignuta je potpuna podudarnost.

Vučić je takav predlog izneo uvažavajući stručne kvalitete Tanje Miščević i izražavajući uverenje da će posao obaviti u najboljem interesu za zemlju, navodi se u saopštenju iz kabineta vicepremijera.

Miščević je 2008. parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Srbije, koji je danas stupio na snagu.

Ona je u ranijoj izjavi za Tanjug rekla da se tim formalnim činom u već uspostavljenim ekonomskim odnosima neće mnogo toga promeniti, ali da to ima simbolički značaj jer je time zadovoljen formalni preduslov za početak pregovora o članstvu Srbije u EU.

Ona je tada objasnila da nema novih rokova i novih fondova koji stupanjem na snagu SSP postaju dostupni Srbiji, ali da to ipak znači da "proces pridruživanja prerasta u proces pristupanja EU".

Miščević je podsetila da Srbija i EU godinama primenjuju trgovinski deo SSP-a i da sada na snagu stupa i politički deo sporazuma u kojem su definisani principi pridruživanja, odnosno formiraju se institucije koje se bave primenom sporazuma i praćenjem njegovog ostvarivanja i koje eventualno rešavaju sporove između dva ugovorna partnera.

Prema njenim rečima stupanjem na snagu SSP-a biće formirana zajednička tela za njegovo sprovođenje, ali će Srbija dobiti i obavezu da uskladi stavove u spoljnoj politici sa zajedničkim stavovima EU, ukoliko oni postoje.


Biografija

Dr Tanja Miščević je profesor Fakulteta političkih nauka, u prethodnom mandatu Vlade Srbije bila državni sekretar Ministarstva odbrane, a ranije direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije.

Rođena je 6. avgusta 1966. u Zemunu.

Diplomirala je na smeru za međunarodne odnose FPN u Beogradu, magistrirala na smeru za međunarodno pravo i organizacije 1997. a doktorat stekla 2002.

Ima nekoliko specijalizacija, između ostalog na Univerzitetu u Bonu i na Evropskom koledžu u Brižu.

Na FPN je od 1995. godine, sada je u zvanju vanrednog profesora. Predavala je kao gostujući profesor na nekoliko univerziteta.

Bila je voditelj modula Međunarodne organizacije na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Crne Gore.

Od 2001. godine rukovodila je Odeljenjem za evropske studije G17 Instituta u Beogradu.

Dr Miščević je 2003. i 2004. godine bila koordinator obuke administracije SCG o pitanjima EU. Od 2005. do 2008. godine bila je direktorka Kancelarije za evropske integracije. Bila je i članica pregovaračkog tima Vlade Srbije za pregovore o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i vodila pregovarački tim Vlade za zaključenje Sporazuma o viznim olakšicama i Sporazuma o readmisiji između Srbije i EU.

Potpredsednica je Evropskog pokreta u Srbiji, a oko godinu i po, od aprila 2009. do novembra 2010. bila je članica i potpredsednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Vlada Srbije imenovala je za državnog sekretara u Ministarstvu odbrane novembra 2010. godine.

Autor je više članaka iz oblasti teorije i prakse funkcionisanja međunarodnih vladinih organizacija, institucionalne strukture EU, urednik zbornika tekstova o osnovama delovanja EU.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1692 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Miščevićeva glavni pregovarač sa EU
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Miščevićeva glavni pregovarač sa EU
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Miščevićeva glavni pregovarač sa EU
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Miščevićeva glavni pregovarač sa EU
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Miščevićeva glavni pregovarač sa EU
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda