[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='44.211.239.1' AND browser='CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('44.211.239.1','1674927731','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Mladi u Evropi »

Nezaposlenost mladih u EU

03. 07. 2013.

Nezaposlenost mladih u EU - Nezaposlenost mladih u EU Gorući problem Evropske unije je sve veći broj nezaposlenih starosti od 18 do 25 godina, izveštava RTS.

Naći posao mladima prvi je i neodložan zadatak pred Evropskom unijom. Bez posla je bezmalo četvrtina mladih od 18 do 25 godina. Evropski lideri odvojili su šest milijardi evra da podstaknu zapošljavanje, ali kažu da je to tek kap vode koja ne može ugasiti požar.

Zbog toga se na sastanku u Berlinu, koji je organizovala kancelarka Angela Merkel, traže načini da se mladima koji su nezaposleni pruži nada u budućnost.

U Grčkoj ne radi 60 odsto mladih zbog čega je atinski univerzitet organizovao obuku za studente da bi počeli sopstvene poslove, jer im radna mesta niko ne nudi.

"Ne možemo da izlazimo, da uživamo u dobroj pozorišnoj predstavi, filmu ili izložbi, za to treba mnogo novca, a mi ga nemamo. Zato moramo da se izborimo za svoje ideje za posao", kažu mladi u Grčkoj.

Sve više mladih Španaca, koji su ranije prekinuli školovanje, ponovo uči ne bi li imali više šansi da nađu posao.

Više nezaposlenih mladih znači manje poreskih prihoda za državu i manje novca za sistem socijalne zaštite.

Manja je i domaća tražnja, jer se mladi ljudi bez posla teško odlučuju da zasnuju porodicu i ne kupuju nekretnine i automobile.

To je začarani krug ekonomske krize i kancelarka Angela Merkel pozvala je kolege u Berlin da osmisle načine da reše gorući problem Evropske unije.

"Mislim da novac nije najveći problem već kako da zaradimo novac ubuduće i mladima pružimo perspektivu", rekla je nemačka kancelarka.

Međutim, mladi kažu da su žrtve evropske politike štednje koju zastupa upravo nemačka kancelarka i zato u vreme sastanka protestuju ispred njenog sedišta.

Stefano Skarpeta, direktor u OECD-u za rad i zapošljavanje, kaže da i ranije generacije koje su stasale za posao u kriznim vremenima, nisu mogle da nađu posao ni dvadeset godina kasnije ili su oni nalazili slabo plaćene poslove.

Stručnjaci upozoravaju da se ništa ne dobija ako se novac potroši na nekoliko projekata koji će privremeno poboljšati statistiku o nezaposlenosti mladih jer kada se šest milijardi evra, koje su evropski lideri izdvojili za zapošljavanje mladih, podeli na broj mladih u Evropskoj uniji rezultat i ne ostavlja neki utisak.

Izvor: [b92.net]

Čitanja: 2416 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda