Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

NATO I POLOŽAJ SRBIJE

05. 04. 2008.

NATO I POLOŽAJ SRBIJE - Globalno-politički položaj Srbije će se ulaskom još dva njena suseda u NATO neminovno promeniti, ocenjuju analitičari.

Analitičari smatraju da je vreme konfrontacija sa NATO prošlo i da Srbija, čak i ako reši da trajno ostane van vojnih saveza, treba da iskoristi mogućnosti koji mogu proizaći iz saradnje sa Alijansom. U ovom trenutku članice NATO su tri suseda Srbije: Mađarska, Rumunija i Bugarska, a na samitu NATO u Berlinu iduće godine članice će postati i Hrvatska i Albanija.

Srbija se deklaracijom usvojenom u parlamentu u decembru prošle godine legitimisala kao neutralna država, koja ne želi da bude članica nekog vojnog ili vojno-političkog saveza.

Već godinama, za razliku od Evropske unije, NATO u Srbiji uživa neznatnu popularnost. U vreme najvećeg NATO-entuzijazma u Srbiji, za ulazak u taj savez se u anketama izjašnjavala tek trećina građana. U martu ove godine je, kako je Tanjugu rečeno u agenciji "Medium galup", posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, podrška ulasku Srbije u NATO pala na 25 odsto.

Izvršni direktor Atlantskog saveta Srbije Marko Kovačević izjavio je da odluka NATO da sa samita u Bukureštu uputi poziv u članstvo Albaniji i Hrvatskoj ne donosi ništa loše Srbiji, već samo potencijalnu korist.

"To nam daje mogućnost da sagledamo na koji način su naši susedi prošli kroz proces integracija, da kroz Partnerstvo za mir sagledamo sve mogućnosti i ostale efekte, i da, s druge strane, realno sagledamo geopolitičku realnost u regionu i odlučimo u kom pravcu želimo da idemo", rekao je Kovačević.

Srbija je, prema njegovim rečima, samitom u Bukureštu ušla u novu fazu odnosa sa NATO, budući da je po prvi put bila u prilici da samitu prisustvuje kao članica programa Partnerstvo za mir.

"Zbog naše specifične situacije, Srbija je, kada je reč o odnosima sa NATO, u najtežem položaju u regionu, ali smatram da je kroz dosadašnju saradnju Srbija pokazala ozbiljan bezbednosni kapacitet. Prirodno je razmišljati o integracijama kada za to dođe vreme, ali Partnerstvo za mir je nešto na šta sada treba da se fokusiramo", rekao je Kovačević.

On smatra da je prirodno da se i pred Srbijom u jednom trenutku nađe pitanje da li želi da bude jedina država regiona koja nije u NATO, ili joj je u interesu da bude uključena u taj integrativni proces, zajedno sa svojim susedima.

"Ne verujem da će članstvo u EU biti uslovljavano članstvom u NATO, ali mislim da su bezbednosne integracije u interesu Srbije. Da smo sledili primer suseda, danas bi imali veće mogućnosti u mnogim oblastima", ocenio je Kovačević.

Predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju Ninoslav Krstić podržava opredeljenje Srbije za vojnu neutralnost, ali je i uveren da takva spoljnopolitička orijentacija nije samo po sebi izvor budućih konflikata sa NATO.

"Obruč se steže oko Srbije u smislu prijema u NATO država koje su u susedstvu, ali mora se imati na umu da svaka od novoprimljenih država mora da potpiše da nema pretenzija prema teritorijama suseda i da raščisti sva sporna pitanja. U tom smislu ne vidim nikakvu pretnju", rekao je Krstić.

Pretnju bi, prema njegovim rečima, moglo predstavljati to što je poziv Makedoniji u članstvo NATO odložen, što bi, kako je ocenio, ekstremni Albanci u Makedoniji mogli da shvate kao ohrabrenje da pođu putem sunarodnika na Kosovu.

Krstić je izjavio da je Srbija imala sasvim jasan interes da u NATO uđe u vreme pregovora u Rambujeu i posle petooktobarskih promena, ali da se u međuvremenu globalno-politička situacija izmenila i da je najbolje čekati kako će se bezbednosna situacija na kontinentu odvijati.

"Doći će do globalnog suprotstavljanja NATO prema Rusiji, i može se očekivati i formiranje drugih saveza, i zato je trenutno pozicija neutralnosti najpovoljnija za Srbiju", smatra Krstić.

Pozivanje u članstvo je poslednji formalni korak koji NATO preduzima prema državi koja je izrazila želju da bude primljena u Alijansu.

I Hrvatska i Albanija će zvanično biti primljene u NATO na jubilarnom samitu koji će biti održan u Berlinu na proleće iduće godine.

U ovom trenutku je izvesno da se građani Albanije neće na referendumu izjašnjavati o ulasku u NATO. Namera vlasti u Zagrebu je da Hrvatsku u Alijansu uvedu bez referenduma, ali mnogobrojne nevladine organizacije u toj zemlji već duže vreme insistiraju na tome da se o članstvu u alijansi ipak izjasne i građani.

Makedoniji poziv u članstvo nije upućen zbog protivljenja Grčke, koja od vlade u Skoplju zahteva da promeni ime države kako bi se izbegle sumnje u teritorijalne pretenzije prema istoimenoj pokrajini na severu Grčke.

Crnoj Gori i Bosni i Heregovini je na samitu u Bukureštu upućen poziv na "intenzivni dijalog", što je formalni korak koji prethodi potpisivanju Akcionog plana partnerstva.

Od država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, sada je samo Slovenija članica NATO.

Svilanović: Članstvo u NATO donosi stabilnost

Stabilnost i mir Srbiji može doneti samo odlučno zalaganje za evropske integracije i prijem u članstvo NATO alijanse, izjavio je funkcioner Pakta za stabilnost Jugoistične Evrope Goran Svilanović.

"Trajnu stabilnost našim granicama i potpuni mir svim građanima Srbije može da donese samo odlučno zalaganje za ulazak u Evropsku uniju i, što se mene tiče, u NATO", rekao je Svilanović novosadskom Dnevniku.

On je kazao da Srbiju vidi kao članicu NATO-a, iako misli da, kako je rekao, po tom pitanju zastupa manjinsku opciju u srpskom društvu.

Podsetivši da su na samitu NATO, koji je juče završen u Bukureštu, poziv za članstvo dobile Hrvatska i Albanija a Makedonija nije samo zbog nerešenog pitanja imena države, Svilanović je rekao da je Srbija po mnogim parametrima daleko ispred te dve zemlje.

Zbog političke nestabilnosti i nekoliko uzastopnih godina zastoja u političkom razvoju "mi samo sa strane možemo da gledamo kako drugi idu napred", ocenio je Svilanović, koji je bivši šef jugosloveske diplomatije.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 3719 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda