Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

NATO NASTAVLJA ŠIRENJE NA BALKAN

17. 05. 2010.

NATO NASTAVLJA ŠIRENJE NA BALKAN - Grupa od 12 eksperata koje je okupio Anders Fog Rasmusen, generalni sekretar NATO, predstavila je juče u Briselu predlog novog strateškog koncepta ovog vojnog saveza do 2020. godine.Medlin Olbrajt, bivša državna sekretarka SAD i predsedavajuća grupom, navela je da u narednih deset godina NATO mora da dobije rat u Avganistanu, proširi veze sa Rusijom i Kinom, suprotstavi se pretnji koju predstavljaju iranske rakete i osigura sigurnost svih 28 članica Alijanse.

Karmen Romero, zamenica portparola NATO, kazala je za „Blic” da će u novom strateškom konceptu ove vojne organizacije biti snažno naglašen kontinuitet politike proširenja, pre svega na države zapadnog Balkana.

„Generalni sekretar Rasmusen je rekao da je važno nastaviti politiku proširenja NATO i da je njegova vizija u tome da sve zemlje zapadnog Balkana postanu članice Alijanse. Što se tiče smanjenja trupa KFOR na Kosovu, to je proces koji će se odvijati u više faza i nismo ga razmatrali u okviru novog koncepta pošto nije direktno vezan za njega”, rekla je Romerova.

Agencija Asošijeted pres navodi da je u dokumentu koji je predstavila Olbrajtova vidljiv pokušaj da se pomire zahtevi SAD, koje se zalažu za pojačanu ulogu NATO u međunarodnim odnosima, i evropskih država koje žele da se Alijansa koncentriše na tradicionalno odbrambene zadatke.

„NATO mora biti svestran i dovoljno efikasan da izvodi operacije daleko od kuće. Sa ciljem pridobijanja političke volje za izvođenje operacija van svog delokruga, NATO mora obezbediti da sve članice budu uverene u bezbednost svojih teritorija”, rekla je Olbrajtova.

Generalni sekretar Sav­eza će nacrt koristiti kao osnov za izradu dokumenta nove strategije NATO, koji će biti podnet na usvajanje na sledećem samitu NATO zakazanom za novembar u portugalskoj prestonici Lisabonu.

„U današnjem svetu mi ćemo možda morati da idemo van naših granica da bismo branili naše granice. Avganistan je upravo primer za tako nešto”, kazao je Rasmusen govoreći o najvećem angažovanju NATO u njegovoj istoriji u kojem učestvuje više od 100.000 vojnika, od kojih su dve trećine Amerikanci.

Do sada je u sukobima sa talibanskim pobunjenicima u toj zemlji poginulo oko 1.800 vojnika iz redova NATO.

„Alijansa je posvećena izgradnji stabilnog Avganistana koji neće služiti kao teren za međunarodne terorističke aktivnosti”, navodi se u dokumentu koji je predstavljen u Briselu.

Unapređenje odnosa sa Rusijom, koja je obezbedila rute za snabdevanje misije u Avganistanu, takođe je jedan od prioriteta NATO alijanse u narednoj deceniji.

„Dve strane bi trebalo da blisko sarađuju na poljima od zajedničkog interesa kao što su protivraketna odbrana, borba protiv terorizma, ilegalna trgovina narkoticima i pomorska bezbednost”, kaže se u dokumentu. Planirano je i da posebna pažnja bude posvećena sprečavanju raketne pretnje koju izaziva Iran, a oslonac u tim naporima NATO upravo vidi u Rusiji. NATO se u svom novom strateškom konceptu zalaže za opstanak američkog nuklearnog oružja na teritoriji Evrope, iako je reč o jednoj od zaostavština Hladnog rata, čije su uklanjanje zatražile neke od evropskih država.

„Sve dok nuklearno oružje postoji, NATO bi trebalo da nastavi da održava bezbedne i pouzdane nuklearne snage na minimalnom nivou koji zahteva preovlađujuće bezbednosno okruženje”, navodi se u dokumentu.

Bivši direktor „Šela” savetuje NATO

U grupi od 12 eksperata koji su izradili novi strateški koncept NATO zamenik Olbrajtove je Holanđanin Jerun van der Vejr, bivši izvršni direktor multinacionalne naftne kompanije „Rojal Dač šel”. Od poznatih imena tu je i Britanac Džef Hun, koji je obavljao više ministarskih funkcija u bivšoj laburističkoj vladi, kao i predstavnici Italije, Kanade, Turske, Španije, Nemačke, Francuske, Letonije, Poljske i Grčke.

Izvor: [ blic.rs ] 

Čitanja: 1652 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda