Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Nećete čuti datum, već okvir

25. 06. 2013.

Nećete čuti datum, već okvir - Nećete čuti datum, već okvir Luksemburg - Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt poručio da se nada da će Srbija dobiti "zeleno svetlo", ali naveo i da se danas "neće čuti datum, već okvirni rok".

"Nadam se da ćemo biti u stanju da damo 'zeleno svetlo' Srbiji i Kosovu. Mislim da je važno da se to uradi kako bi se dve strane ohrabrile da nastave sa primenom sporazuma", rekao je Bilt uoči početka sastanka u Luksemburgu na kome će šefovi diplomatija 27 zemalja EU zvanično razgovarati o Srbiji i dodeljivanju datuma za početak pregovora o pridruživanju.

"Mislim da nećete čuti datum, već okvirno vreme o tome šta će se dešavati i to će naravno biti ove godine", rekao je Bilt novinarima.

On je ponovio da je od ključnog značaja primena briselskog sporazuma, kao i da je svestan da će za to biti potrebno vreme i da postoje mučni detalji koji treba da budu rešeni.

"Sve dok postoji snažna politička volja i odlučnost Beograda i Prištine to će se desiti", rekao je šef švedske diplomatije.

Šefovi diplomatija EU takođe će danas diskutovati o izveštaju o napretku koji su postigli Srbija i Kosovo visoke predstavnice Unije za spoljne poslove Ketrin Ešton, a predviđeno je usvajanje zaključaka koji bi tri dana kasnije trebalo da budu usvojeni i na briselskom samitu.

Nakon sastanka šefova diplomatija, sledi zasedanje Bundestaga na kom će nemački parlamentarci dati svoje mišljenje o Srbiji što mnogi smatraju ključnim, a zatim će 28. juna, na Vidovdan biti doneta konačna odluka o datumu početka pregovora sa EU.

Istovremeno, premijer Srbije Ivica Dačić je naveo ne postoji nijedan opravdan razlog za odlaganje donošenja odluke o početku pregovora Srbije sa EU i da "ako datum bude bio problem, to postavlja pitanje kredibiliteta EU i Ketrin Ešton". On je i ranije izjavio da ako "Srbija ne dobije datum, to znači da je prevarena".

Nešto ranije danas, potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić je rekla da "datum nije sporan, ali je pitanje da li će to biti oktobar, decembar ili januar".

Kako je juče saznao B92, šefovi diplomatija EU spremni su da predlože početak procesa pregovora o članstvu Srbije, ali nije preciziran datum kada bi pregovori mogli da počnu.

U nacrtu koji je objavljen u nekim medijima, pomenut je decembar ove godine.


Vestervele: Moramo dati pozitivan odgovor

Ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele ocenio je danas, pred sednicu šefova diplomatija EU u Luksemburgu, da je potrebno da Unija ove nedelje da pozitivan odgovor na napore koje su preduzeli Beograd i Priština u normalizaciji odnosa.

"Danas ćemo još jednom intenzivno razmatrati proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Napori koje su preduzeli Srbija i Kosova su za svaku pohvalu", istakao je on u izjavi novinarima.

Prema njegovim rečima praktične mere koje su preduzete pokazuju da je stvarno usledila primena sporazuma.

"Bilo bi korisno da Evropa ove nedelja da pozitivni odgovor na te napore. Danas ćemo razmotriti ovo pitanje u krugu ministara inostranih poslova", ukazao je Vestervele.

On je podsetio da s tim u vezi ove nedelje i nemački Bundestag donosi odluku tako da su rezultati razmatranja u EU vezana i za berlinsku odluku.

Vestrevele je podvukao da se poslednja odluka donosi na Savetu šefova država i vlada EU.

Šef diplomatije Lukesmburga Žan Aselborn je, takođe, ocenio da bi trebalo doneti odluku o datumu za početak pristupnih pregovora sa Srbijom i pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

Aselborn je govoreći o tome kada će biti datum rekao da je uveren da će se na kraju datuma stajati brojka "13".


Izvor i foto: [b92.net]

Čitanja: 1458 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Nećete čuti datum, već okvir
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Nećete čuti datum, već okvir
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Nećete čuti datum, već okvir
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Nećete čuti datum, već okvir
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Nećete čuti datum, već okvir
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda