Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

NEGATIVAN IZVEŠTAJ

19. 05. 2011.

NEGATIVAN IZVEŠTAJ - Dosadašnji napori Srbije da uhapsi begunce nisu bili dovoljni, zaključio je u svom izveštaju SB glavni haški tužilac Serž Bramerc, saznaje B92.

U izveštaju u koji je B92 imala uvid, a koji će biti razmatran na zasedanju 6. juna, Bramerc navodi da neuspeh Srbije potkopava kredibilitet vlasti u Beogradu i snagu izjava o spremnosti da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom

Tužilac navodi i da su kritike i preporuke koje je izneo u decembarskom izveštaju samo delimično uvažene - vlasti i dalje prate samo ograničen broj tragova za beguncima i ne uspevaju da prošire opseg istrage.

Bramerc je jedino zadovoljan saradnjom sa Beogradom u razmeni dokumenata.

"Postojeća strategija Srbije za hapšenje begunaca u potpunosti je neuspešna. Srbija mora suštinski da razmotri sve korake koji su do sada preuzeti, da ponovo razmotri svoju strategiju i metode koje primenjuje u okviru te stragetije i da odmah ispravi sve nedostatke. Novi, znatno rigorozniji pristup u potrazi za beguncima je hitno potreban. Neophodne su sveobuhvatnije istrage uz upotrebu svih raspoloživih oruđa. Od Srbije se traži da ispita ulogu mreže pomagača. Bez značajnih poboljšanja u ovoj oblasti saradnje sa sudom begunci neće biti uhapšeni, a srpska vlada mora da svoju spremnost, izraženu na rečima, prevede u konkretna dela i vidljive rezultate", navodi se, između ostalog, u Bramercovom izveštaju.

Poruke EU shvatiti ozbiljno

Poseta Barosa i Filea može se tumačiti i kao podrška, ali i kao jedna vrsta upozorenja Srbiji zbog problema s lažnim azilantima, smatra Vladimir Todorić.

Direktor Centra za novu politiku ocenjuje da je u pitanju veoma značajna poseta, koju treba shvatiti vrlo ozbiljno.

Podsetimo, u Beograd danas stižu najviši zvaničnici EU, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso i komesar za proširenje EU Štefan File.

"Bojim se da neće biti vremena da se razgovara o nizu problematičnih tema koje se trenutno nalaze ispred i Srbije i EU, u ovom trenutku", kaže Todorić i dodaje da će tema lažnih azilanata biti jedna od tema, ali da su tu i druge - dijalog Beograda i Prištine, kao i situacija u BiH, odnosno biće reči o tome šta EU očekuje od Srbije, kakvu će ona ulogu i uticaj imati na RS.

"Mislim da tek onda dolazi pitanje azilanata, a onda i reformska pitanja od kojih i zavisi, u velikoj meri, status kandidata za člana u EU. Što se tiče lažnih azilanata, biće sigurno prenesena zabrinutost i očekivanja EU oko ovog pitanja. Mislim da će se sigurno desiti ono što je iz EU najavljeno, da će biti napravljen jedan mehanizam za automatsku suspenziju vizne liberalizacije, koja neće odmah stupiti na snagu ali će stojati kao mogućnost ukoliko ne dođe do smanjenja broja lažnih azilanata", ocenjuje on.

Beograd će se, prema rečima Todorića, truditi da umiri EU nekim merama koje će uručiti na sednici Vlade, ali su ipak najbitnije brojke na kraju meseca koje će ispostaviti zemlje u koje azilanti najčešće idu.

Poruka najviših zvaničnika EU koji danas dolaze u Beograd neće biti ceremonijalna, niti nešto što će saopštiti pred kamerama, ali je treba shvatiti veoma ozbiljno, zaključio je on.

Izvor: [ b92.net .. b92.net ]

Čitanja: 1838 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda