Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

NIŠTA OD ODMRZAVANJA SPORAZUMA

15. 09. 2008.

NIŠTA OD ODMRZAVANJA SPORAZUMA - Savet ministara EU nije doneo odluku o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma, izjavio predsedavajući Saveta Bernar Kušner.

Kako saznaje B92, inicijativu da se odblokira Sporazum je podržalo čak 25 članica Unije, ali ona nije usvojena jer Holandija nije promenila stav da Srbija nije dostigla punu saradnju sa Hagom. Stav Holanđana podržala je Belgija. Za holandsku vladu, puna saradnja znači samo jedno - hapšenje i izručenje Ratka Mladića, čulo se u Briselu.

Savet ministara Evropske unije danas nije doneo odluku o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma, jer nije bilo jednoglasne odluke ministara spoljnih poslova Unije, izjavio je predsedavajući Saveta, francuski šef diplomatije Bernar Kušner.

Kušner je na konferenciji za novinare rekao da je radnom ručku šefova diplomatije EU prisustvovao i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, koji je izneo "pravne, a ne političke ocene", navodeći da je to bila "fascinantna diskusija".

Prema rečima Kušnera, posle hapšenja Radovana Karadžića, postavilo se pitanje da li bi trebalo odmrznuti Prelazni trgovinski sporazum.

"Iako je većina bila za to, nije postignut jednoglasan stav", kazao je Kušner i naveo da Srbija ima veliku mogućnost da postane članica EU.

Miliband pozitivno o Srbiji

Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband poziciju Srbije za pregovore za učlanjenje u Evropsku uniju opisao je kao "unapređenu".

"Pozicija Britanije je vrlo jasna - dobro je odgovoriti na ovu unapređenu poziciju Srbije uz korak dalje od Evropske unije. Taj stav na sastanku nije bio jednoglasan, ali uveren sam da će biti na dnevnom redu sledećeg Saveta za opšte poslove. Razlog za to je da veliki broj zemalja (članica Evropske unije) žele da narod Srbije, koji je na nekoliko zastopnih izbora glasao za evropski put, i Vlada Srbije vide pruženu ruku Evropske unije," izjavio je Miliband.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana rekao je danas vođena "pozitivna i konstruktivna debata o Srbiji" i da su svi izrazili spremnost da sarađuju sa Srbijom, kako bi sa njom imali što bliskije odnose. Solana je rekao da će uskoro u Njujorku biti održani brojni sastanci, kao i da će početkom oktobra biti održan samit EU.

On je naveo da se nada da će se tada razgovarati o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da veruje da će Vlada Srbije nastaviti saradnju sa Haškim Tribunalom "sa punom odlučnošću", koja će dovesti do hapšenja preostalih begunaca, prvenstveno Ratka Mladića.

Ren je rekao da je stav Evropske Komisije poznat i da je hapšenje Radovana Karadžića bio "kamen međaš" koji je trebalo da dobije proznanje od EU u vidu odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma.

Prema njegovim rečima, Evropska komisija pozdravlja ratifikovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u parlamentu Srbije i ohrabljuje vlasti u Srbiji da počnu sa primenom SSP-a, kako bi ubrzale svoj evropski put.

Ren je ocenio da bi to olakšalo Srbiji dobijanje statusa kandidata u 2009. godini.

Šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel rekao je da je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc šefovima diplomatija Evropske unije u Briselu podneo "veoma povoljan izveštaj o rezultatima svoje posete u Beogradu", ali je rasprava o primeni Trgovinskog sporazuma sa Srbijom zakočena stavom Holandije.

On je naveo da je Bramercov izveštaj bio "znatno bolji nego što su evropski ministri očekivali". Rupel je rekao da je on na sastanku izneo slovenački stav koji veoma ide u prilog primene trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

O reakcijama na neodmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma možete čitati u posebnoj vesti.

Holandija ostala pri ranijem stavu

Inače, holandski ministar spoljnih poslova Maksim Verhagen nije želeo da daje nikakve izjave pre početka današnjeg samita, a nakon sastanka, izjavio je da Srbija, iako je učinila veliki pomak u saradnji sa Tribunalom u Hagu, to još uvek nije dovoljno da bi se odblokirao Sporazum.

On je naveo da je podsetio "svoje kolege ministre na prethodni dogovor da Sporazum počne da se primenjuje tek kada Ratko Mladić bude uhapšen".

Na direktno pitanje novinara B92 da li to znači da će Sporazum biti odblokiran kada se Mladić nađe u Hagu, Verhagen je lucidno odgovorio: "Prvo ga uhapsite, pa ću vam onda odgovoriti".

Prethodne procene su govorile da, ukoliko glavni tužilac Haškog tribunala pozitivno oceni prošlonedeljnu posetu Beogradu, to bi mogao da bude ključni argument protiv tvrdog stava Holandije da vlada u Beogradu još nije ostvarila punu saradnju sa Hagom, ali da bi samo njegova nedvosmisleno pozitivna ocena saradnje Srbije sa sudom mogla bi da pomogne bloku koji danas podržava Srbiju da ubedi Holanđane da popuste.

Predsedavajući samitu Bernar Kušner, ministar spoljnih poslova Francuske, delovao je optimistično pred početak sastanka, a šef britanske diplomatije Dejvid Miliband rekao je da "očekuje pozitivan korak za Srbiju". Podršku su izrazili i ministri Slovačke, Portugalije, Luksemburga, Švedske, Slovenije.

Optimizam je, ipak, splasnuo pošto su u zgradu Evropskog saveta stigli i Holanđani i ponovili svoj stav da, iako je Srbija napravila nesumnjiv napredak u saradnji sa Tribunalom hapšenjem Radovana Karadžića, puna saradnja još nije dostignuta, zbog čega treba sačekati sa deblokadom Sporazuma.

Holanđani su odlučno odbacili svaku pomisao da bi neko mogao da ih "natera" da promene stav.

Holandski ministar Maksim Verhagen na sastanak je došao sa stavom svoje Vlade da hapšenje Radovana Karadžića, iako nesporno značajan potez Srbije, i dalje “ne predstavlja punu saradnju sa Tribunalom u Hagu“.

Rumunija: Podrška Srbiji

Ministar spoljnih poslova Rumunije Lazar Komenesku izjavio je u Briselu da Rumunija smatra da Evropska unija treba što pre da odluči o primeni Privremenog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Na savetu ministara EU Komanesku je rekao da je Srbija učinila "značajne korake u saradnji sa Haškim tribunalom" i da to Evropska unija treba da prizna, saopštilo je rumusko ministarstvo spoljnih poslova.

Komanesku je naveo da je potrebno da sada Evropska unija uputi jednu "novu pozitivnu poruku Beogradu i da što skorije moguće odluči o primeni Privremenog sporazuma sa Srbijom".

Posrednu podršku, ovakav stav dobio je od Velike Britanije u poruci šefa diplomatije Dejvida Milibanda da neće učestvovati u pritiscima da Holanđani promene stav.

S druge strane, većina članica Evropske unije i evropski zvaničnici Žoze Manuel Barozo, Havijer Solana, Oli Ren i Bernar Kušner, šef diplomatije Francuske, predsedavajući sastankom, smatraju da Unija mora da uvaži veliki napor koji je Vlada u Beogradu napravila hapseći Karadžića i da je došlo vreme za deblokadu Prelaznog sporazuma.

Ministarka spoljnih poslova Austrije Ursula Plasnik nagovestila je da za raspravu o Prelaznom sporazumu neće biti previše vremena jer će šefovi diplomatija morati da razmotre i druga pitanja.

Jedno od njih je, prema rečima Plasnikove, pokušaj zauzimanja zajedničkog stava Unije o inicijativi Srbije da se o nezavisnosti Kosova izjasni Međunarodni sud pravde.

Podsetimo, potpredsednik Vlade Božidar Ðelić i pomoćnica ministra spoljnih poslova Milica Delević predvode delegaciju Srbije u Briselu.

Tadić: Realni optimizam

Ranije danas, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da treba biti realni optimista kada je u pitanju deblokada Privremenog trgovinskog sporazuma Srbije sa EU jer se naša zemlja, kada su u pitanju evropske integracije, suočava sa preprekama i nerazumevanjem tog procesa, koje iskazuju pojedine države EU, pre svega Holandija.

Iako se Holandija i dalje snažno protivi odmrzavanju tog sporazuma, Tadić veruje da su iznenađenja, ipak, moguća.

U Domu Narodne skupštine Srbije, posle sednice parlamenta posvećene Međunarodnom danu demokratije, Tadić je novinarima kazao da, ipak, " treba ostaviti mogućnost da se dođe do dogovora u EU do kraja dana".

"Optimizam je veoma koristan, ali treba biti realni optimista. Mi se, kada su u pitanju evropske integracije, suočavamo sa preprekama i nerazumevanjem tog procesa koji iskazuju pojedine države u EU, a pre svega Holandija zbog poznatog srebreničkog slučaja ili tragedije", kazao je Tadić.

On je rekao da bi, ipak, trebalo sačekati kraj današnjeg zasedanja.

"Nisam nikada bio pristalica prekomernog optimizma, već sam više bio pristalica velikog rada. Od velikih reči da ćemo lako i brzo ući u EU nema mnogo koristi, ali od velikog rada na procesu integracija u EU ima mnogo koristi za sve građane", poručio je predsednik Srbije.

Ipak, ukoliko odluka evropske dvadesetsedmorice ne bude pozitivna, predsednik Srbije je svestan da ga u zemlji očekuju problemi.

“Imaćemo problema da objasnimo našoj javnosti ovakav pristup Holandije ili nekih retkih država Evropske unije, ali moramo da se suočimo sa realnošću, mada treba ostaviti mogućnost da dođe do dogovora do kraja dana“, rekao je Tadić.

On je naveo da Holandija “nema do kraja otvorene ruke“ kada je u pitanju evropska budućnost Srbije i kaže da je to jedina zemlja koja na takav način pristupa evropskim integracijama Srbije.

Nade Rupela i Aselborna

Ranije danas, ministri spoljnih poslova Slovenije i Luksemburga, Dimitrij Rupel i Žan Aselborn, izjavili su u Briselu da se nadaju da će na sastanku Saveta ministara Evropske unije uspeti da ubede Holandiju da se ne protivi deblokiranju Privremenog sporazuma sa Srbijom.

"Slovenija je za deblokiranje sporazuma jer smatra da Beograd sarađuje s Haškim tribunalom, za šta je dokaz hapšenje Radovana Karadžića. Nadam se da ćemo uspeti da ubedimo Holandiju da i ona pristane", rekao je Rupel.

Aselborn je kazao da "treba poštovati stav Holandije", ali se nada da će posle iznošenja stavova glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca "ipak biti nađen zajednički jezik" u Uniji.

Ðelić: Mala verovatnoća

Savet ministara Evropske unije najverovatnije neće odblokirati Privremeni trgovinski sporazum sa Srbijom, izjavio je sinoć potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić.

"Kako stvari stoje, poslednje informacije nisu povoljne i mala je verovatnoća da će Trgovinski sporazum biti odblokiran", rekao je Ðelić, povodom sednice Saveta ministara EU u Briselu.

On je ocenio da bi u tom slučaju bila učinjena nepravda Srbiji i naveo da se Vlada Srbije mora boriti do poslednjeg momenta da do toga ne dođe.

U slučaju da Privremeni trgovinski sporazum ne dobije "zeleno svetlo" Saveta ministara EU, "to bi bila nepravda koju bi EU učinila Srbiji", ocenio je Ðelić.

"Ne bi to bila ni prva, a verovatno ni poslednja nepravda, ali to nije razlog da se promeni strateški kurs naše zemlje", rekao je Ðelić i naveo da pod tim misli na što brži ulazak u EU, odbranu teritorijalnog integriteta Srbije i borbu protiv korupcije.

On je za Tanjug rekao da će biti prisutan na Samitu o Romima u Briselu i ocenio da je to priznanje Srbiji jer je jedina od zemalja koje nisu članice EU, a pozvane su na sednicu.

To je, prema njegovim rečima, ujedno i priznanje za naše predsedavanje "Dekadi Roma".

Ðelić je rekao da će u Briselu imati priliku da se sretne sa evropskim komesarom za proširenje EU Olijem Renom i šefom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom i da sa njima nastavi razgovore o daljim koracima da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU i ukidanju viznog režima za naše građane za ulazak u Uniju.

"Smanjivanje barijera u trgovinskoj razmeni s EU"

Direktor Centra za tržišna istraživanja Miroslav Prokopijević izjavio je u Jutarnjem dnevniku Radija B92 da je mala verovatnoća da će doći do odmrzavanja Prelaznog sporazuma sa Srbijom.

"Ali ako bi, odnosno onog dana kad do toga dođe, Srbija sporazumom dobija, pre svega, smanjivanje barijera u razmeni Srbije i Evropske unije. Naime, Srbija već ima pristup tržištu EU, samo treba da ga još dodatno, ugovorno osigura, a EU dobija periodično snižavanje carina za robe i usluge koje dolaze iz Unije, što, naravno, ovde pogoduje svim građanima. Već je najavljeno da bi to moglo početi sa automobilima", rekao je Prokopijević.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 3767 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda