Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

O SRBIJI I EU U LONDONU I STOKHOLMU

30. 06. 2009.

O SRBIJI I EU U LONDONU I STOKHOLMU - Srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić sastao se u Londonu sa britanskim kolegom Dejvidom Milibandom.

Razgovorima dva ministra pre svega su dominirala nastojanja Srbije da krene put članstva u Evropskoj uniji.

Iako nije bio voljan da govori o detaljima, Vuk Jeremić je rekao da je vrlo zadovoljan susretom sa britanskim kolegom:"Britanija će nastaviti da snažno podržava Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Između Srbije i Britanije postoje razmimoilaženja kada je reč o budućem statusu Kosova i Metohije. Ali, kao što je, u prethodnom periodu, bio uspešan razgovor na vrhu između Beograda i Vašingtona i Beograda i Pariza, mislim da mogu da kažem da smo i sa Londonom pronašli jedan konstruktivan način angažovanja po svim pitanjima o kojima imamo identične stavove a takvih je pitanja mnogo".

Ipak, to da Britanija odlučno podržava približavanje Srbije Evropskoj uniji nije neka novost.

Upravo je zvanični London na nedavnom sastanku ministara inostranih poslova zemalja Evropske unije podneo predlog da se deblokira sporazum o stabilizaciji i pridruživanju izmedju EU i Srbije.

Međutim primenu tog sporazuma, a time i približavanje Srbije EU, i dalje blokira Holandija.

Očekuje je li Vuk Jeremić da zvanični London ubedi Holanđane da popuste?

Evo šta je na to odgovorio šef srpske diplomatije:"Stav Britanije je da je došlo vreme da se prelazni sporazum odmrzne. Naravno, Britanija poštuje Holandiju kao svog partnera u Evropskoj uniji ali ćemo mi nastaviti da sarađujemo sa Britanijom kao i sa svim ostalim članicama Evropske unije. Naravno, najvažnija zemlja sa kojom po tom pitanju treba da sarađujemo je Holandija i naš dijalog sa Holandijom se nastavlja".

Rekao je, posle sastanka sa britanskim šefom diplomatije Dejvidom Milibandom u Londonu, ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić.

U britanskom Ministarstvu inostranih poslova BBC-ju je nakon sastanka rečeno da su dvojica ministara razgovarali o nizu pitanja, uključujući i regionalnu saradnju i ambiciju Srbije da uđe u EU.

Britanija se, kako je rečeno BBC-ijau, zalaže za ulazak svih zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Švedska kao budući predsedavajući EU i zapadni Balkan

Pred okončanje češkog, a početak švedskog mandata na čelu Evropske unije, u sredu 1. jula, švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt u Stokholmu je održao konferenciju za novinare na kojoj je kao jedan od spoljnopolitičkih prioriteta i Švedske i EU u celini označio približavanje zapadnog Balkana evropskom bloku.

Podsećajući da se vrlo dugo bavi Balkanom, Karl Bilt je podvukao da se u tom procesu, kako je rekao, stiglo do vrlo važne raskrsnice. Potom je nastavio:" Mislim da po prvi put mogu da kažem, s izvesnom, ne prevelikom, dozom uverenja, da snage integracije počinju da nadvladavaju snage dezintegracije. To svakako nije bio slučaj u prethodnih 20 godina, kada smo nastojali da umirimo snage dezintegracije. Sada je, međutim, u regionu prisutan određeni zamah snaga integracije, ali svakako da nije Bogom dano da će to samo po sebi da se nastavi. To zahteva našu podršku i zamah sa naše strane, u našoj politici. Mislim da je to vrlo važno. Različite političke odluke će se donositi u okviru tog šireg filozofskog okvira, ali približavanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji je jedna od najvažnijih stvari koje moramo da uradimo, jer bi posledice neuspeha bile vrlo dalekosežne. To se, naglašavam, ne mora dogoditi za švedskog mandata, jer ti procesi zahtevaju duže od šest meseci, ali bi izostanak približavanja svakako bio neuspeh".

Kada je reč konkretno o Srbiji i njenim evropskim ambicijama, šef švedske diplomatije je ponovio da na putu njihovog ostvarivanja i dalje stoji saradnja sa tribunalom u Hagu.

Što se tiče ogromne većine članica Evropske unije, Srbija ostvaruje punu saradnju sa Tribunalom, naglasio je Karl Bilt, iako, kako je rekao, glavni tužilac suda u Hagu Serž Bramerc to u svojim izveštajima možda i nije tako formulisao, prepuštajući pojedinačnim zemljama da donose sopstvene zaključke.

U Srbiji je izostao puni uspeh u hapšenju haških begunaca, naglasio je Karl Bildt napominjući da je to težak posao, te da i švedska policija u tom pogledu ima problema.

Nema sumnje da je u odnosu Beograda prema Trubunalu došlo do korenite promene nglasio je švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt.


Izvor: [ bbc.co.uk ]

Čitanja: 2241 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda