Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

O KANDIDATURI SRBIJE 25. OKTOBRA

23. 09. 2010.

O KANDIDATURI SRBIJE 25. OKTOBRA - Šef belgijske diplomatije Stiven Vanakere rekao da će ministri inostranih poslova EU razgovarati o zahtevu Srbije za članstvo u Uniji, 25. oktobra, u Luksemburgu.

Ministri inostranih poslova Evropske unije razgovaraće o zahtevu Srbije za članstvo u Uniji, 25. oktobra, u Luksemburgu, najavio je šef belgijske diplomatije Stiven Vanakere.

"Staviću kandidaturu Srbije na agendu", rekao je šef diplomatije Belgije, zemlje predsedavajuće Uniji, za agenciju Belga.

Vanekere zajedno sa belgijskim premijerom Ivom Letermom boravi u Njujorku, povodom 65. Generalne skupštine UN.

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji predvodi delegaciju Srbije u Njujorku, juče je razgovarao sa Letermom o procesu evrointegracija Srbije.

Odluka o prosleđivanju zahteva Evropskoj komisiji mora biti doneta jednoglasno od strane svih 27 ministara zemalja članica Unije.

Nakon što je u UN usvojena zajednička rezolucija Srbije i EU o mišljenju Međunarodnog suda pravde, većina ministara inostranih poslova Unije izjasnila se za prosleđivanje zahteva Srbije Komisiji.

Pozitivno mišljenje Evropske komisije jeste preduslov za početak pregovora o pristupanju EU.

Kao moguću prepreku za prosleđivanje zahteva Srbije, austrijska novinska agencija APA, vidi stav Holandije koja insistira na izručenju Ratka Mladića pre daljih koraka ka članstvu Srbije u EU.

Takođe, problem bi mogla da predstavlja i činjenica da ta država još uvek nema vladu, iako su parlamentarni izbori održani u junu.

Izvor: [ rts.rs ]

Čitanja: 1694 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda