Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Obama kreće u rat?

14. 06. 2013.

Obama kreće u rat? - Obama kreće u rat?

Američki predsednik Barak Obama odlučio je da uputi direktnu vojnu pomoć pobunjenicima u Siriji, saopštila je Bela kuća, a preneo Rojters. Odmah reagovali Rusi.

Obama je, kako navode agencije, odlučio da "promeni list" kada je Njujork tajms objavio dokument koji je pokazazao da u Vašingtonu već neko vreme cirkuliše dokument koji dokazuje da je režim Bašara al Asada koristio hemijsko oružje u Siriji. Time je Damask "pregazio crvenu liniju" koju je zacrtao Barak Obama.

Ta linija zacrtana je još u aprilu, podseća RTS, i dodaje sa su SAD i tada rekle da Damask ne sme da je pređe. Iako Bela kuća sada ima dokaze o upotrebi hemijskog oružja, u administraciji Baraka Obame još uvek postoje duboke podele oko narednih poteza, pošto je, bar do sada, Vašington vešto izbegavao da se umeša u sirijski građanski rat.

Obama se već nedeljama nalazi pod ozbiljnim pritiskom da se uključi u rat u Siriji, pri čemu su Bil Klinton i Džon Mekejn najozbiljniji zagovornici intervencije.

Deo dokaza o hemijskom oružju nabavila je, naravno, CIA, koja je došla do uzoraka urina dvojice ustanika, jednog koji je ubijen i drugog koji je povređen u sukobima nedaleko od mesta Utubija. Rezultati analize, navodno, pokazuju da su obojica bili izloženi dejstvu sarina, na osnovu čega je zaključeno da je taj bojni otrov koristila sirijska vojska. Tvrdi se da je do sada od hemijskog oružja stradalo između 100 i 150 osoba.

Visoki zvaničnik Bele kuće Ben Rodes izjavio je da je predsednik Obama odlučio da pruži više podrške opoziciji. "To uključuje obezbeđivanje direktne podrške Sirijskom vojnom savetu, vojnom krilu opozicije".

On je potvrdio odluku o slanju oružja, ali je upozorio na čvršći stav Vašingtona, naglasivši da će pomoć Vašingtona biti drugačija od dosadašnje. Prema Roudsu, uključivanje libanske grupe Hezbolah i Irana u sirijski konflikt "dodaju elemente hitnosti" pozivu za čvršći stav SAD i njenih saveznika prema Siriji.

"Mi smo se spremili za mnoge neočekivane situacije u Siriji", rekao je Rodes, koji je zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost. "Donećemo odluke o daljim akcijama kada mi budemo smatrali da treba", dodao je on.

Rouds je takođe rekao i da je Vašington poslao Rusiji svoje informacije o hemijskom oružju.

Na ovakvu odluku Bele kuće odmah su pozitivno reagovali sirijski pobunjenici, čiji je Nacionalni savet pozdravio "povećanje američke pomoći, uključujući direktnu vojnu podršku". "Ta pomoć trebalo bi da bude strateška i odlučna u cilju okončanja nasilja i postizanja političke tranzicije", saopštio je Nacionalni savet.

I američki poslanici pozdravili su odluku Obamine administracije ali je senator Džon MekKejn otišao još dalje i zatražio veće angažovanje. "Potrebno nam je teško naoružanje. Potrebni su nam tenkovi i rakete zemlja-vazduh", smatra MekKejn.

Podrška Obami stigla je i "preko okeana", kada je britanski premijer Dejvid Kameron u izjavi za "Gardijan" rekao da deli stavove Baraka Obame, po pitanju Sirije, dodajući da su bezbednosne službe Britanije i Amerike već razmenjivale podatke i saznanja o upotrebi hemijskog oružja.

Rusija: Niste nas ubedili

Nedugo nakon što je ova vest obišla svet, reagovala je i zvanična Moskva, koja ima potpuno drugačije stavove od SAD kada je u pitanju Sirija i kojoj se zamera da naoružava sirijskog predsednika.

Zvanična Rusija naime uopšte nije ubeđena u relevantnost dokaza koje nude SAD. "Amerika je pokušala da nam prezentuje informacije o upotrebi hemijskog oružja u Siriji od strane režima, ali iskreno, mi mislimo da oni uopšte nisu uverljivi", kazao je Jurij Ušakov, pomoćnik ruskog predsednika Vladimira Putina.

Sličan stav izneo je i predsednik komiteta za spoljnu politiku donjeg doma ruskog parlamenta Aleksej Puškov, koji je na svom profilu na Tviteru napisao da su američki dokazi fabrikovani.

"Informacije o upotrebi hemijskog oružja od strane Asada su fabrikovane na istom mestu gde i laži o tome da je Sadam Husein posedovao oružje masovnog uništenja", napisao je Puškov na Tviteru i sugerisao da bi SAD mogle to da iskoriste da bi opravdale uplitanje u konflikt između zvaničnih snaga i pobunjenika u Siriji.

"Obama je krenuo istim putem kao i Džordž Buš", dodao je on.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1594 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Obama kreće u rat?
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Obama kreće u rat?
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Obama kreće u rat?
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Obama kreće u rat?
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Obama kreće u rat?
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda