Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

ODLAŽE SE POTPISIVANJE

06. 02. 2008.

ODLAŽE SE POTPISIVANJE - Zbog krize u Vladi Srbije Evropska unija odlučila je da opet odloži potpisivanje političkog sporazuma sa Srbijom.

Oli Ren je sapštio da se EU na ovaj korak odlučila zato što premijer Vojislav Koštunica ometa potpisivanje sporazuma. Političke stranke u Srbiji podelile su se na one koje ukazuju da bi odbijanje potpisivanja vodilo Srbiju u izolaciju, a tu politiku zastupaju DS, G17 plus i SDP, dok se DSS i NS oštro protive potpisivanju jer bi, prema njihovom stavu, Srbija tako prva priznala otcepljenje Kosova.

Potpisati ili ne? Jedan politički sporazum od samo dve strane potpuno je podelio vladajuću koaliciju i sadašnji sukob preti da sruši Vladu Srbije.

Evropska unija odlučila je da potpisivanje, koje je ponudila Srbiji i koje je bilo planirano za četvrtak 7. februar, opet odloži jer, kako kažu, premijer ne poštuje volju građana Srbije.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren kaže da postoje opstrukcije određenih političara u Beogradu koji blokiraju potpisivanje.

"Prema mom mišljenju, oni nisu čuli glas srpskog naroda, koji je prošle nedelje glasao za evropsku budućnost Srbije, za bolji život i veća prava građana. Zaista je tužno za Srbiju što njeni političari nastavljaju interese sopstvene vlasti da stavljaju ispred interesa svojih građana", kazao je Oli Ren.

Komesar EU ukazuje da Uniji nije jasno zašto je Vojislav Koštunica potpuno promenio politiku.

"Kako je to vidim, jedna partija u vladajućoj koaliciji, radi se o DSS-u premijera Koštunice, odbija da odobri potpisivanje takvog sporazuma, objašnjavajući to razlozima vezanim za proces rešavanja statusa Kosova", objašnjava Ren.

"Moram da kažem da me je, ne tako davno, Koštunica pitao da poguram proces Srbije ka evropskim integracijama i da ne povezujem pitanje EU i Kosova. Razočaran sam što je on izneverio sopstveno opredeljenje. Važno je podvući da su proces evropskih integracija Srbije i zaključci o budućem statusu Kosova bili i ostaju dva odvojena procesa", ponovio je Oli Ren.

Sporazum je odricanje od Kosova

Dok iz DS-a i G17 poručuju koalicionim partnerima da sporazum nijednom rečju ne pominje status Kosova i Metohije, niti se i njemu bilo gde zahteva prihvatanje slanja misije EU na Kosovo, koalicioni partneri zbog sporazuma upućuju oštre reči: "Ako Ðelić potpiše, on je izdajnik", smatra Velimir Ilić.

Ministar prosvete Zoran Lončar upućuje oštre reči predsedavajućoj EU Sloveniji, za koju kaže da je "kao država, sve drugo, ali je najmanje sila".

On navodi i da šef slovenačke diplomatje Dimitrij Rupel, posle svega, neće biti u prilici da potpiše sporazum sa Srbijom, jer u Srbiji svi dobro znaju da bi to zapravo bio potpis za nezavisnost Kosova.

Slovenački ambasador u Srbiji Miroslav Luci ne želi da komentariše izjave ministra prosvete.

Prema njegovim rečima, odbijanje Beograda da potpiše politički sporazum neće uticati na zvanični Brisel da prekine da pomaže Srbiji u njenim evrointegracijama.

"Ja mislim da bi bilo bolje da Srbija što pre potpiše ovaj sporazum, jer svaki dan gubljenja je veliki gubitak za Srbiju", rekao je Luci.

Šta je u sporazumu?

Inače, Privremeni politički sporazum EU i Srbije podrazumeva:

1. Političku saradnju radi ubrzavanja evropskih integracija Srbije

2. Negovanje odnosa između građana EU i Srbije, posebno među studentima i početak pregovora o liberalizaciji viznog režima

3. Povećanje broja studenata iz Srbije koji studiraju u EU i povećanje finansijske podrške

4. Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čim budu realizovane sve neophodne mere

5. Osnivanje Radne grupe koja će analizirati načine za postizanje brzog napretka

6. Bliske kontakte EU i Srbije radi nastavka ovog procesa

Tekst predloga sporazuma možete videti ovde.

"Vlada mora da odobri"

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić mora da dobije odobrenje Vlade Srbije za potpisivanje prelaznog političkog sporazuma Unije i Srbije.

Ren je, na pitanje novinara zašto je odloženo potpisivanje sporazuma, objasnio da potpredsednik Vlade Srbije ima mandat da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali je EU, umesto tog sporazuma, Srbiji prošle nedelje ponudila prelazni "politički sporazum", pa Ðelić mora da dobije novo odobrenje.

"Čekamo da glavni pregovarač (Ðelić) ili neko od ministara dobije mandat da potpiše Politički sporazum", rekao je Ren.

Treba potpisati SSP

Evropski komesar Oli Ren založio se za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije i Srbije. On je ocenio da su srpske vlasti "veoma blizu potpune saradnje s Haškim sudom".

Evropski komesar je izjavio da će se on za to ponovo založiti na predstojećem sastanku šefova diplomatija EU, 18. februara, ocenivši da bi dostizanje sasvim pune saradnje Beograda s Tribunalom moglo ostati kao uslov za ratifikaciju tog sporazuma u parlamentima zemalja EU.

Oli Ren je rekao da ne "ne vidi zašto ne bismo mogli odmah da potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, uz zadržavanje uslova pune saradnje s Haškim sudom za ratifikaciju tog sporazuma".

On je zaključio da "i dalje" misli da Sporazum treba potpisati što pre i naveo da će to i reći na sledećem susretu šefova diplomatija EU.

Za Sloveniju odlaganje nije veliki problem

Slovenija smatra da odlaganje potpisivanja Političkog sporazuma Evropske unije sa Srbijom u strateškom smislu ne predstavlja veliki problem, rečeno je danas Tanjugu u kabinetu Janeza Janše, premijera Slovenije, koja trenutno predsedava Evropskoj uniji.

Janša je sinoć, posle razgovora sa grčkim kolegom Kostasom Karamanlisom u Ljubljani, istakao da bi odlaganje potpisivanja sporazuma EU primila sa žaljenjem, ali i naglasio da odlaganje, od eventualno nekoliko dana, "ne znači ključno zakašnjenje".

Bitno je, prema njegovom mišljenju, da je EU, ponudom sporazuma, Srbiji pokazala da je otvorila glavna vrata za njen ulazak u Uniju.

Janša je, takođe, ocenio da je ponuda Evrope u Srbiji pozitivno primljena, nalazeći dokaz za to u ishodu predsedničkih izbora i velikom odzivu birača.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2510 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda