Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

OTVORENA PORUKA BEOGRADU

15. 11. 2008.

OTVORENA PORUKA BEOGRADU - Evropska komisija prvi put otvoreno poručuje Srbiji da će ući na šengensku listu i postati kandidat za EU 2009. ako ispuni haški uslov i uslove iz mape puta.

Srbija je jedna od dveju država kojima je Evropska komisija u izveštaju poručila da mogu računati na dolazak na belu šengensku listu ukoliko ispune administrativne uslove. Podsetimo, pregovori sa Evropskom komisijom trajali su deset meseci.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić izjavio je da ne može da garantuje da će se to zaista i dogoditi sledeće godine, ali je rekao da Srbija čini sve da uspe u tome.

Ministar Vuk Jeremić, koji boravi u Pragu, rekao je da se što pre mora odmrznuti prelazni sporazum kako bi Srbija i Češka mogle zajedno da rade i obezbede Srbiji status kandidata za članstvo u Uniji.

Međutim, putovanje u Evropu bez viza i kandidatura verovatno će se ostvariti 2010, kako tvrde pojedini izvori u Briselu.

Srbiju na tom putu ne koči samo saradnja sa Hagom i brzina i kvalitet kojim sprovodi reforme, već i situacija u Evropskoj uniji.

Neočekivana ekonomska kriza, izbori za Evropski parlament koji će se održati sledeće godine i irsko 'ne' Lisabonskom sporazumu" dodatne su otežavajuće okolnosti.

Ðelić je na sednici Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije rekao da Beograd očekuje da će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc konstatovati da postoji puna saradnja Srbije sa sudom.

Pozitivan izveštaj Bramerca trebalo bi da bude osnova za početak ratifikacije Sporazuma o stabilizacij i pridurživanju i za primenu Prelaznog sporazuma.

Ðelić je ponovio da Srbija nikada neće pristati na dovođenje u vezu evropskih integracija i pitanja budućeg statusa Kosova.

LDP: Redefinisati strategiju pridruživanja

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović rekao je danas, komentarišući izveštaj Evropske komisije o napredovanju Srbije ka EU, da do kraja godine mora biti redefinisana strategija pridruživanja Srbije EU i definisana jasna odgovornost nosilaca te politike.

Izveštaj uskoro na veb sajtu

Prevod godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije na putu evropskih integracija biće postavljen na veb-sajt Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije tokom današnjeg dana, rečeno je u toj kancelariji.

Engleska verzija izveštaja je, inače, bila postavljena na internet stranici Kancelarije za evropske integracije odmah po objavljivanju tog dokumenta, uz napomenu da će srpska verzija izveštaja biti dostupna odmah po okončanju rada na prevodu.

------------------------------------------------------------

Poslanik te stranke Ivan Andrić i član Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije ocenio je na konferenciji za novinare te stranke da je pristup vlade evroinetegracijama “neodgovoran i neozbiljan" i da se to vidi iz izveštaja Evropske komisije, koji, po njegovim rečima, pokazuje da u odnosu na prošlu godinu Srbija nije napredovala.

Andrić je kazao da je kabinet potpredsednika vlade članovima Odbora podmetnuo “nekakav kvazidokument, koji se zove ‘Sažetak izveštaja Evropske komisije o procesu evropskih integracija Srbije’", i da je taj dokument “pun netačnosti i reč je o falsifikatu".

On je kazao da će sledeće nedelje biti održana nova sednica Odbora, na kojoj će se insistirati na utvrđivanju ko je taj dokument poslao u Skupštinu Srbije i sa kojom namerom.

Andrić je naveo i da poslanicima još nije dostavljen prevod izveštaja Eevropske komisije.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2248 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda