Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Ovakvi u EU nećemo ući

02. 08. 2013.

Ovakvi u EU nećemo ući - Ovakvi u EU nećemo ući Završen deo sednice Glavnog odbora SPS-a koji je bio otvoren za javnost. Premijer kaže da samo promenjena Srbija može imati budućnost. Drugi deo sednice u toku.

Dačić kaže da, iako je Srbija pred vratima EU, ovakva u nju neće ući, i zato su potrebne promene.

"Srbija je pred vratima Evrope, ali ovakva u tu Evropu sigurno neće ući, bez obzira što smo mnogo uradili i postigli istorijske pomake i dogovore i što smo posle mnogo godina prva vlada koja je postigla konkretne rezultate. Sve to neće biti dovoljno", kaže Dačić.

On je na sednici Glavnog odbora stranke rekao da, ukoliko želimo promene, "moramo da menjamo i nas same, šta radimo i kako radimo i čitav sistem kako bi Srbija išla napred".

Dačić je rekao da je današnja sednica GO važna, jer na njoj treba govoriti o budućnosti, i to ne samo SPS, nego i budućnosti za koju je ta partija odgovorna.

"Za što bolju budućnost svi moramo da se promenimo, ne zato što mislimo da smo bili loši, ili zato što smatramo da smo najbolji, nego zato što samo promenjena Srbija može da ima budućnost", kazao je lider SPS i kao ciljeve koji su postavljeni pred Srbiju u narednom periodu kao najvažnije naveo ulazak u EU, pregovore sa tom zajednicom uz punu zaštitu državnih i nacionalnih interesa, smanjenje stope nezaposlenosti...

Lider socijalista kaže da SPS mora biti primer i mora da pomogne da Srbija izađe na površinu sa dna gde se sada nalazi i poručio da taj posao može da se obavi samo na jedan način: "Prvo Srbija, pa sve ostalo"

Uz poruku da svi treba da štite Srbiju, a da on lično ne traži da ga bilo ko štiti ili pokriva, Dačić je kazao da je ovo važan trenutak za zemlju, a da on ne traži niti će tražiti ništa od onoga što sam nije spreman da uradi.

Lider socijalista Ivica Dačić izjhavio je danas da je Srbiji potrebna "perestrojka" ako želimo napred i odajući priznanje za rad svojim ministarima u Vladi Srbije, posebno je zahvalio odlazećim ministrima Žarku Obradoviću i Milutinu Mrkonjiću koji su "odgovornim ličnim činom" doprineli da vlada može da nastavi dalje u ovom formatu.

"Dajući doprinos temeljnoj rekonstrukciji Žarko Obradović i Milutin Mrkonjić sami su predložili da se izaberu novi ministri i zato im dugujemo zahvalnost", rekao je Dačić u otvorenom delu sednice Glavnog odbora SPS.

Naglasivši da neće da bude predsednik vlade i da Srbiju pri tome vodi unazad, Dačić je kazao da je zemlji potrebna "perestrojka" ako želimo napred.

"Naš cilj jeste stvaranje modernije, uredjenije, poštovanije i bogatije Srbije i zato je potrebna promena ne samo u sferi kadrova, već i mentaliteta i sistema", kazao je Dačić.

Ne tražim da me bilo ko štiti, ni mene ni bilo koga, ponovio je Dačić i dodao, bez obzira što se, kako je primetio, za godinu dana nije desilo da bilo šta što je uradio za Srbiju nije bilo "vraćeno različitim skivenim kamerama, bananama, ili drugin naučnim fantastikama".

Dodao je da žrtvovanje traži od drugih, ali i od članova SPS, kao i svest da od onoga što predstoji i očekuje Srbiju niko neće imati ništa, osim osećanja ponosa.

"Najbolja vlast je ona koja je najgora prema onima koji je vrše, a najbolja prema onima koji je trpe", rekao je lider socijalista i poručio partijskim kolegama da umesto funkcija i privilegija treba da traže samo da budu apostoli koji šire novu veru - veru u Srbiju.

"Mi ovu veru u Srbiju moramo da proširimo po celoj zemlji. Ona je ostala bez perspektive i moramo da je očistimo", rekao je Dačić i zaključio da Srbija ne sme da bude zemlja propuštenih prilika.

On je članovima GO poručio da se ne opuštaju, jer u SPS predstoji ono što je urađeno i u Srbiji - promena kadrova te partije koji su direktori javnih preduzeća, državni sekretari i na drugim važnim funkcionama. Ističući da niko nema pravo da govori da su eventualne mahinacije počinnjene u ime partije, lider socijalista je članovima GO poručio da pozicije Obradovića i Mrkonjića u stranci ostaju nepromenjene i da Obradović ostaje zamenik predsednika SPS, a Mrkonjić potpredsednik.

"Vi ostali nemojte da mislite da je tu kraj. Moramo da se pogledamo u oči i radimo u interesu i budućnosti SPS", poručio je Dačić. Najavljujući početak priprema za Kongres socijalista koji će biti održan početkom naredne godine, Dačić je rekao i da socijalisti ne treba da se plaše promena, jer svi zajedno moraju da idu napred.

Zato je potrebno i redefinisanje programa, odnosno zadataka, ciljeva, jer, kazao je Dačić i zaključio: "partija je mnogo veća od svakog pojedinca, počevši od mene, pa na dalje".

Deo sendice Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije koja je otvorena za javnost završena je nakon nešto više od pola sata.

Sednici GO, između ostalih, prisustvuju zamenik predsednika SPS Žarko Obradović, potpredsednici stranke Slavica Đukić Dejanović, Milutin Mrkonjić, Dijana Vukomanović...

Sednici GO prisustvuju i funkcioneri stranke Petar Škundrić, Aleksandar Antić, Veljko Odalović, Dušan Bajatović, Vanja Vukić...

Predsedništvo SPS ranije je jednoglasno podržalo odluku Dačića da se izaberu novi ministri saobraćaja i obrazovanja i predlog da Mlađan Dinkić i URS ne budu više u Vladi Srbije.

''To je u najboljem interesu Srbije, kao i odluka SNS-a da Vlada Srbije nastavi da radi na realizaciji postavljenih ciljeva, naročito u obezbeđivanju novih radnih mesta, investicija i pokretanju privrede, kao i u pravcu približavanja Srbije članstvu u EU i nastavku borbe protiv kriminala i korupcije'', saopšteno je posle sednice Predsedništva SPS.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1768 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Ovakvi u EU nećemo ući
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Ovakvi u EU nećemo ući
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Ovakvi u EU nećemo ući
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Ovakvi u EU nećemo ući
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Ovakvi u EU nećemo ući
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda