Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

PLAN INTEGRACIJE U EU

31. 05. 2008.

PLAN INTEGRACIJE U EU - Srbija će u prvoj polovini juna, prvo u Beogradu, a zatim i u Briselu, predstaviti nacionalni program za integraciju u Evropsku uniju, izjavio Božidar Ðelić.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić rekao je danas da će u prvoj polovini juna, prvo u Beogradu, a zatim i u Briselu, predstaviti nacionalni program za integraciju u Evropsku uniju, odnosno korake za usklađivanje sa pravnim tekovinama EU.

Na konferenciji posvećenoj procesu evropskih integracija u Sava centru, Ðelić je rekao da će plan koji je vlada pripremila, koji predviđa korake za usvajanje "aki kominoter" (acquis communautaires) prvo predstaviti 9. juna u Beogradu, a zatim i u Briselu gde će boraviti u poseti od 10. do 12 juna.

On je naveo da će se u Briselu sastati sa više od 10 evropskih komesara, sa predstavnicima evropskog parlamenta i nevladinog sektora, i predstaviti im taj plan.

Ðelić je izrazio uverenje da će Srbija moći da se kvalifikuje za članstvo u Evropskoj uniji 2012. godine, i ocenio da će samo proevropska vlada u Srbiji koja je odlučna da ide ka tom cilju moći da ispuni ovaj program.

Kao jedno od izazova sa kojima se Srbija susreće na putu u EU, on je naveo saradnju sa Haškim tribunalom.

Naglasio je da je saradnja s Haškim tribunalom posebno važna za trajno pomirenje u regionu i ocenio da nije dovoljno urađeno na tom planu proteklih osam godina, što, kako je rekao, "dokazuju povremeni diplomatski incidenti".

On je rekao da svi koji su počinili ratne zločine moraju odgovarati za njih, i dodao da će se buduća vlada Srbije zalagati za punu saradnju s Haškim tribunalom.

Od kratkoročnih ciljeva u procesu integracije u EU on je naveo sticanje kandidature 2008. godine, ukidanje viza za građane Srbije i pristup strukturnim fondovima EU.

Naglasio je da je posebno važno da EU, u budžetu koji će pripremati 2012. godine za naredni period od šest godina, uvaži potrebe Srbije.

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras ocenio je da je došlo vreme za "novu energiju" u procesu pridruživanja Srbije EU. On je na konferencjiji rekao da Srbija zaostaje u tom procesu, ali da može da sustigne druge zemlje regiona.

On je podsetio da EU nastavlja da podržava reformske procese u Srbiji i regionu, kao i da je potvrdila da Srbija može da dobije status kandidata čim ispuni uslove.

Ljoveras je izrazio nadu da će nova vlada Srbije biti angažovana u procesu stabilizacije i pridruživanja zemlje.

Dvodnevna međunarodna konferencija "Ljubljanska agenda za novu fazu u procesu stabilizacije i pridruživanja" počela je danas u Sava centru, u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i fondacije Fridrih Ebert.

Pored predsednika Evropskog pokreta u Srbiji, Živorada Kovačevića, i direktora Fridrih Ebert fondacije, Hajnriha Zasenfelda, na konferenciji učestvuju i direktorka Kancelarije za evropske integracije vlade Srbije, Tanja Miščević.

Konferenciji takođe prisustvuje i profesor fakulteta političkih nauka Ivo Visković, predstavnica regionalnog Saveta za saradnju jugoistočne Evrope Jelica Minić, kao i brojne strane diplomate i predstavnici nevladinog sektora u Srbiji.

Izvor: [www.b92.net]
Čitanja: 4606 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda