Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

POLOVIČNE ŠANSE SRBIJE ZA STATUS KANDIDATA

20. 11. 2011.

POLOVIČNE ŠANSE SRBIJE ZA STATUS KANDIDATA - Direktor Balkanskog projekta Međunarodne krizne grupe Marko Prelec ocenio je da Srbija ima polovične šanse da 9. decembra na sednici Evropskog saveta dobije status kandidata za EU.

Prelec je istakao da je nemački otpor poprilično jak, dok, sa druge strane, Vlada u Beogradu deluje krajnje konfuzno i neodlučno.

On kaže da je ono što Nemačka traži više u odnosu na druge zemlje-članice EU prvenstveno odstupanje od barikada na severu Kosova.

"Nikada to, doduše, Nemačka nije jasno rekla, ali između redova, čini mi se, traži da Beograd da neki jasan signal da je gotovo sa barikadama", istakao je Prelec za Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje da li su Priština, Beograd i Brisel išta dogovorili o prelazima Brnjak i Jarinje, Prelec je rekao da je prilično nejasno da li je ikakvo rešenje dogovoreno.

"Mislim da je reč o uslovu koji je Srbija sama sebi postavila - da se neće vratiti pregovorima sa Prištinom pre nego se reši situacija na prelazima Brnjak i Jarinje.

Ostaje utisak da se išlo na to da se nešto proglasi rešenjem na dohvat ruke, tako da se Srbija ponovno može vratiti pregovorima. Postaje, međutim, sve izvesnije da se ta situacija neće rešiti pre sednice Evropskog saveta 9. decembra, a to znači da je Srbija u ozbiljnoj opasnosti da ne dobije status kandidata", ocenio je Prelec.

On smatra da je ohrabrujuće što je Priština pristala na integrisano upravljanje prelazima, kao i Beograd, koji, takođe, pristaje na zajedničku upravu na prelazima, ali ih ne smatra graničnim prelazima.

"To rešenje je dobro, jer dozvoljava i jednoj i drugoj strani da tumači dogovoreno na način koji im više odgovara, a da, u međuvremenu, normalni život teče dalje.

Međutim, čitav pristup i primjena tog zajedničkog menadžmenta je vrlo komplikovana stvar i EU ima pravilnik od 100 stranica koji to rezimira. Predstoji, dakle, mnogo napora da se to rešenje i primeni", istakao je Prelec.

Izvor: [ blic.rs ]

Čitanja: 1939 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda