Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

POSTIGNUT DOGOVOR O KANDIDATURI

27. 02. 2012.

POSTIGNUT DOGOVOR O KANDIDATURI - Francuski ministar spoljnih poslova Alan Žipe izjavio je danas u Briselu da je na sastanku šefova diplomatija država članica EU postignut dogovor o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je podnela izveštaj o radu misije Euleks i sporazumu Beograda i Prištine.

"Postignut je dogovor danas. Danas konačno nije bilo prigovora", rekao je Žipe novinarima u pauzi sastanka, prenosi AFP.

Formalna odluka biće doneta sutra a ona mora biti potvrđena na samitu EU koji se održava 1. i 2. marta.

Žipe je, napuštajući ranije sastanak šefova diplomatija EU, koji danas vode "političku raspravu" o dodeli kandidature Srbiji, naglasio: "Odavno smo ubeđeni da je trebalo napredovati i Srbiiji dodeliti status kandidata za članstvo".

"To je sad učinjeno", istakao je francuski ministar inostranih poslova koji je pohvalio posao koji su, s tim u vezi, obavili visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, evropski komesar Sstefan File i posrednik EU u dijalogu Beograd-Priština Robert Kuper.

"Uslovi su ispunjeni i to će biti ohrabrenje za Beograd da napreduje u procesu integracija u Evropsku uniju, kao i za Kosovo koje je takođe napravilo napredak", naveo je Žipe.

"Treba biti strpljiv, kako kažu neke kolege, jer status kandidata nije članstvo u EU", zaključio je šef francuske diplomatije.

Odluku o statusu kandidata za Srbiju treba da donesu ministri 27 zemalja članica na sutrašnjem sastanku saveta za opšte poslove, a potom da je potvrde šefovi država i vlada na samitu 1. i 2. marta.

Poljski ministar: Podrška kandidaturi Srbije

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski izjavio je danas u Briselu da podržava odobrava davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, naglasivši da očekuje da to obuhvati i "sinhronizovanje" politike Beograda s politikom EU.

Šikorski je to rekao posle "političke rasprave" ministara EU o sutra očekivanoj odluci o kandidaturi Srbije i time odgovorio na pitanje srpskih novinara da li je Poljska u raspravi do znanja da od Srbije očekuje da će biti solidarna s politikom EU i u pogledu sad tesnih odnosa Srbije s Rusijom, odnosno da od toga odustane?

"Ne želim da komentarišem šta je ko rekao, jer", stavio je do znanja poljski ministar, "to nije bila javna rasprava, ali mogu potvrditi da ja podržavam odobravanja statusa kandidata Srbiji".

Ali, podvukao je Šikorski, "naravno period Srbije kao kandidata ima za cilj da se vaša politika sinhronizuje s ostalima u Evropskoj uniji i da se postigne da vi osećate tu evropsku solidarnost u 'svojim kostima', u sebi, kao vaš prvi dokaz lojalnosti".

Jedan austrijski diplomata je, osvrćući se na raspravu o Srbiji na ministarskom zasedanju, ocenio da "Rusija igra svoju igru na Balkanu, pa i EU tu mora da vodi sopstvenu politiku i da se dodatno angažuje na balkanskom prostoru".

On je dodao da sve govori da će sutra šefovi diplomatija EU odobriti status kandidata Srbiji i da na to neće uticati izvesne ograde Poljske, kao i Rumunije oko vlaške manjine u Srbiji i Litvanije, koja traži više dokaza za sprovođenje dogovora Beograd-Priština i tešnju saradnju Srbije s Euleksom.

Austrijski diplomata je izneo i mišljenje da će Srbija pred ulazak u članstvo EU morati da u nekom vidu prizna Kosovo, "iako je to dugoročni proces i to se uopšte ne traži u ovom trenutku".


Izvor: blic.rs

Čitanja: 1591 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda