Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Pozvan sam da pomognem ka EU

21. 08. 2013.

Pozvan sam da pomognem ka EU - Pozvan sam da pomognem ka EU Pozvan sam da savetujem i podržim srpsku vladu u njenim naporima da postane član Evropske unije, izjavio za Novosti bivši kancelar Austrije Alfred Guzenbauer.

"Optimista sam kada je reč o budućoj saradnji sa vašim vlastima i smatram da bi ulazak Srbije u EU bio značajan korak napred u procesu stabilizacije zapadnog Balkana", rekao je on.

Kako saznaje B92, Guzenbauer bi trebalo u naredna dva ili tri dana ponovo da se sastane sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem u Beču.

Oni su još prošle nedelje razgovarali o mogućnosti da Austrijanac savetuje zvaničnike Srbije na polju evrointegracija.

Guzenbauer je potvrdio je da je dobio ponudu iz Beograda, a iako još nije zaključio nikakav sporazum o saradnji, izgleda da je to pitanje dana, jer Guzenbauer kaže da pozitivno gleda na buduću saradnju sa srpskom vladom.

On je potvrdio i da je sa Vučićem o svom angažmanu u Nemanjinoj 11 razgovarao u petak, 16. avgusta.

Ovaj nekadašnji lider austrijskih socijaldemokrata, koji je vodio bečku administraciju od januara 2007. do kraja 2008. godine ima veliko iskustvo u međunarodnoj areni, ali i izuzetno dobre kontakte u poslovnom svetu.

Savetuje niz kompanija, od Čilea, preko Nemačke, do Kazahstana. Trenutno vodi firmu "Guzenbauer Projektviklung und Beteiligung GmBH".

Diplomirao je filozofiju i pravo, a doktor je političkih nauka. Odlično govori italijanski, francuski i španski. Bio je potpredsednik Socijalističke internacionale, a saradnik je čuvenog univerziteta Kolumbija u oblasti međunarodnog prava.

Izvori Novosti prenose da sa Guzenbauerom neće biti stavljena tačka na angažman stranih stručnjaka u redizajniranom ministarskom kabinetu. Jer, Vučić intenzivno pregovara i sa bivšim direktorom MMF Dominikom Stros-Kanom, koji bi, u slučaju dogovora, u rekonstruisanom kabinetu trebalo da vodi tim savetnika zaduženih za smanjenje javnog duga i privlačenje stranih investicija.

Vrlo brzo znaće se epilog, ali sve su prilike i da će Stros-Kan biti u timu prvog potpredsednika, pišu Novosti.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1408 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Pozvan sam da pomognem ka EU
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Pozvan sam da pomognem ka EU
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Pozvan sam da pomognem ka EU
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Pozvan sam da pomognem ka EU
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Pozvan sam da pomognem ka EU
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda