Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

REN: PRAVO VREME ZA SPORAZUM

22. 12. 2008.

REN: PRAVO VREME ZA SPORAZUM - Komesar EU za proširenje Oli Ren izjavio je da Srbija ozbiljno sarađuje sa Hagom i da je pravo vreme da EU počne sa primenom privremenog sporazuma s Beogradom.

Evropski komesar je za Rojters ocenio da bi deblokada privremenog trgovinskog sporazuma doprinela, a ne usporila nastojanja Srbije da uhapsi Ratka Mladića. "Mišljenja sam da Srbija ozbiljno sarađuje sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Bilo bi pravo vreme da se počne sa primenom prelaznog sporazuma", rekao je Ren.

On je rekao da je verovatno da će, posle Crne Gore, i druge balkanske zemlje sledeće godine podneti aplikaciju za članstvo u EU.

Ren je pozvao balkanske zemlje da ne žure previše jer prethodno moraju da pokažu da su dosta uradile na reformama.

Evropski komesar za proširenje je upozorio zemlje južne i istočne Evrope da ne navode svetsku finansijsku krizu kao izgovor za odustajanje od reformi.

Ren je rekao da tim zemljama treba pomoći da bi prebrodile posledice svetske krize.

Ren je dalje rekao da sledeće godine očekuje rešenje za podeljeno ostrvo Kipar i rad na reformama u Turskoj, ako ta zemlja želi da uđe u Uniju.

Povodom Kipra, na kome postoji opštepriznata država kiparskih Grka koja je i članica EU i nepriznata država kiparskih Turaka, Oli Ren je rekao da bi sve strane trebalo da rade na pronalaženju rešenja koje bi bilo povoljno za obe strane.

Ren je pozvao Tursku, koju je označio kao ključni faktor u rešavanju kiparskog pitanja, da tome doprinese svojim naporima.

Lideri dve kiparske zajednice obnovili su u septembru pregovore posle četvorogodišnjeg prekida.

Svaki dogovor mora da bude usvojen na referendumima koji bi se u isto vreme održali u obe kiparske zajednice.

Tursku je evropski komesar za proširenje pozvao i da se "posle godinu-dve ozbiljnih unutrašnjih problema" vrati reformama i tako pokaže koliko je ozbiljna u svojoj težnji da postane članica Unije.

Turska je započela pregovore o pristupanju 2005 ali su oni zamrznuti u osam od ukupno 35 oblasti zato što Ankara odbija da otvori svoje luke brodovima kiparskih Grka.

EU traži od Turske da reformiše ustav i poboljša slobodu izražavanja, verska i jezička prava, kako bi odgovarali standardima Unije.

Teral: Nema alternative

Razočarani smo što tokom francuskog predsedavanja Evropskom unijom nije deblokiran Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, za šta je bio potreban konsenzus svih zemalja članica, dok je jedna bila protiv, izjavio je ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral, ali je naveo da članstvo Srbije u EU nema alternativu.

Srbija će ući u EU, to je sigurno, trajaće to nekoliko godina, ali će se dogoditi, rekao je Teral i ocenio da "Srbija ne može ostati crna rupa na mapi".

"Srbija je u regionu najveća zemlja. Srbija ima evropsku istoriju i kulturu. Nema alternative. Nesvrstani više ne postoje. Rusi više nisu velika sila. To je istorijski proces, trajaće nekoliko godina, ali će se dogoditi", smatra je Teral.

Upitan šta je sprečilo Francusku da postigne bolje rezultate u približavanju Srbije EU, kako se to od nje očekivalo, Teral je odgovorio da postoji "kamen na putu".

"To je jasan stav jedne države. Moramo to da poštujemo. To nije stav većine, i nije stav Francuske", podsetio je on, navodeći da je, od dolaska nove Vlade Srbije, konstatovana stvarna volja i odlučna akcija rukovodstva Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom.

"Ali, u to treba svi budu uvereni", naveo je Teral i kazao da je lično uveren da blokada Prelaznog sporazuma neće dugo trajati.

On je rekao da bi trebalo razumeti da hod jedne zemlje prema prijemu u EU predstavlja proces, koji traži vreme, da je Srbija u tom procesu i da nema događaja svakog meseca koji to može da pospeši.

Francuski ambasador je kao "fantazije" i "glasine" odbacio tvrdnje da će priznavanje Kosova biti uslov za prijem Srbije u EU, ali je napomenuo da će Srbija i Kosovo morati da nađu načina da žive zajedno, da normalizuju odnose.

"Ne možemo ostati u neprekidnom antagonizmu kad svi hoće u EU. Nema recepta, ali bi trebalo biti pragmatičan", poručio je Teral.

On je, kao dobru, hrabru i pozitivnu, okarakterisao odluku Vlade Srbije da jednostrano primeni Prelazni sporazum, iako će to dovesti do gubitka para u državnom budžetu, jer pokazuje da postoji volja, što može pomoći zemljama u EU, poput Francuske, koje žele da se ide napred.

Upitan o odnosima sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem i nezvaničnim saznanjima da su neke zemlje EU kritički nastrojene prema šefu diplomatije Srbije, Teral je odgovorio da sa Jeremićem ima dobre odnose i da ga smatra prijateljem, iako se u svemu ne slaže sa njim.

"On je briljantan mladi čovek, veoma energičan. Ne slažemo se u svemu, ali on radi svoj posao i sprovodi politiku koju je u osnovi utvrdio predsednik Tadić. To je sve što imam da kažem", rekao je Teral.

Teral je, na kraju rekao i da ne misli da će srpsko-ruski gasni anranžman izazvati probleme u odnosima Srbije i EU, osim ako bi ono što se odnosi na konkurenciju bilo ustanovljeno suprotno evropskim pravilima.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2452 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda