Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

“Pregovarač nije klimoglavac”

06. 07. 2013.

“Pregovarač nije klimoglavac” - Pregovarač nije klimoglavac Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavljuje da će Srbija uskoro imenovati šefa tima za pregovore sa Evropskom unijom.

Dok Beograd razmišlja kako što brže da sprovede briselski sporazum, pred njim je još jedan izazov - da što pre formira pregovarački tim za pregovore sa Unijom i imenuje glavnog pregovarača.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić upozorava da da je Srbija izgubila vreme u prepucavanju oko toga da li je dobila datum za početak pristupnih pregovora i da je besmiselno da ga i dalje gubi.

U Briselu bi Srbiju, prema rečima Aleksandra Vučića, trebalo da predstavlja neko ko dobro poznaje EU, ko će umeti da sasluša i razume potrebe zemlje, ali i neko ko će imati podršku ne samo vlasti, već i javnosti.

“Zato što nam je potreban neko ko će po ceo dan da se bavi tim problemima, neko ko će nam govoriti istinu u lice čak i kada se ne slažemo. Ono što je još važnije neko ko će umeti da se bori za interese svoje zemlje, da ne bude običan klimoglavac kad ode u Brisel, kao što imamo mnoge takve koji kad odu u Brisel zaborave da su došli iz Srbije, pa misle da su najvažnije uradili u svojoj karijeri što treba da slušaju tamo šta nam kažu i prenesu. Za to smo mogli i diktafon da ponesemo i da ga vratimo”, poručio je Vučić.

Iako nije želeo da otkrije identitet osobe o kojoj priča Vučić kaže da će to biti završeno vrlo brzo, možda čak već sledeće nedelje.

“Mi sa tim treba da požurimo, zato što je besmisleno da gubimo vreme. Toliko smo kukali, toliko smo govorili da nam Evropska unija nešto nije dala, i na kraju mi sami ne koristimo vreme koje smo dobili. Za to nam nije kriva Evropska unija. Evo oni dolaze svaki dan da nas podsećaju da i dalje nismo izabrali tim”, naveo je prvi potpredsednik Vlade.

Vučić se nada i da bi Srbija uz mnogo rada i truda možda mogla da završi pregovore brže od drugih zemalja. Njegov sagovornik Jelko Kacin kaže da bi srpski zvaničnici za to trebalo da naprave strateški plan.

“Srbija je suverena i ona će odlučiti sa kolikom snagom i kakvom dinamikom će krenuti u svoje reforme. Vi reformišete sebe ne da bi postali deo nas, nego to je sad važna poruka - da svoju ekonomiju osposobite da preživi na našem otvorenom tržištu. A ne da do tada sve ugušite i zatvorite”, rekao je Kacin.

Ono što se zna da će za sada stručne podgrupe biti transformisane u pregovaračke timove. To potvrđuje direktor Vladine kancelarije za evropske integracije Milan Pajević koji najavljuje da će prvi sastanak o tehničkim razgovorima o nastavku procesa pristupanja EU biti održan 18. jula.

List "Danas" piše da će u okviru predstojeće rekonstrukcije Vlade, naprednjaci predložiti formiranje posebnog ministarstva za evropske integracije, kao i da je Tanja Miščević najozbiljniji kandidat za šefa tog resora.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1458 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Pregovarač nije klimoglavac
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Pregovarač nije klimoglavac
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Pregovarač nije klimoglavac
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Pregovarač nije klimoglavac
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Pregovarač nije klimoglavac
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda