Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Pregovori čekaju rekonstrukciju

17. 08. 2013.

Pregovori čekaju rekonstrukciju - Pregovori čekaju rekonstrukciju Rad na evropskim integracijama nije zaustavljen zbog rekonstrukcije Vlade, ali je usled mešanja kadrovskih karata sveden na - tehnički nivo, pišu Novosti.

Dok ne bude poznato kako će izgledati novi premijerski kabinet i ko će biti zadužen za odnose sa EU, tela koja se bave integracijama nastavljaju samo administrativno-tehničke pripreme za početak pristupnih pregovora.

To uključuje sastanke već postojećih radnih grupa u okviru Kancelarije za evropske integracije, kao i pripremu potrebne dokumentacije.

Kako za Novosti kažu u Vladi, to što je komunikacija sa Briselom praktično obustavljena, nije samo zbog toga što su potpredsednica zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić i direktor Kancelarije Milan Pajević u ostavci, već i zato što je sezona godišnjih odmora i u evropskoj administraciji:

"Za desetak dana čitav proces opet će se zahuktati. Od 1. septembra ponovo počinju da rade EU institucije, a biće poznat i sastav rekonstruisane vlade".

I iz Kancelarije za evropske integracije poručuju da bi u ovom periodu, bez obzira na politička dešavanja u Srbiji, svakako došlo do zatišja na vezama Beograda i Brisela. Kako je Novostima potvrdio i Pajević, iako u ostavci, on nastavlja normalno da radi, sve do razrešenja, tako da integracije ni na koji način ne trpe. Poseban akcenat već je stavljen na poglavlja 23. i 24. (pravosuđe, bezbednost i ljudska prava) koja će prva biti otvorena, ali i odeljak 32 (uspostavljanje finansijske kontrole).

Laslo Varga, zamenik predsednika skupštinskog odbora za EU, kaže da s obzirom na to da se nastavlja primena briselskog dogovora, integracije ne stoje u potpunosti, jer je rešavanje otvorenih problema sa kosovskom administracijom ključ i za ovaj proces.


Tri koraka do pregovora

Kako je Novostima rečeno u Evropskoj komisiji, sredinom septembra Radna grupa Saveta ministara zadužena za proširenje staviće na dnevni red Nacrt okvira za pregovore sa Srbijom, koji je krajem jula komesar Štefan File uputio članicama. U oktobru, okvir bi trebalo da usvoje šefovi diplomatija, a u decembru i lideri na Evropskom savetu.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1535 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Pregovori čekaju rekonstrukciju
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Pregovori čekaju rekonstrukciju
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Pregovori čekaju rekonstrukciju
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Pregovori čekaju rekonstrukciju
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Pregovori čekaju rekonstrukciju
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda