Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Pregovori ne pre 2014?

06. 06. 2013.

Pregovori ne pre 2014? - Pregovori ne pre 2014?

Bundestag će 27. juna odlučiti da pregovori Srbije i EU mogu da počnu najranije 2014, ako Beograd ispuni sve obaveze za normalizaciju odnosa s KiM, saznaje DPA.

Pozivajući se na izvore iz nemačkog parlamenta, nemačka kancelarka Angela Merkel zastupaće takav stav krajem ovog meseca i na samitu Evropske unije, koji konsenzusom treba da odluči o eventualnoj dodeli Srbiji datuma za početak pregovora.

U skladu s takvim stavom koji su usaglasili parlamentarna većina, Ministarstvo spoljnih poslova i kabinet kancelarke, do kraja godine bi trebalo da bude još jedan samit EU o pitanju dodele datuma Srbiji.

Ukoliko Srbija do tada ne ispuni obaveze koje ima prema Kosovu, "onda i pristupni pregovori mogu da počnu tek kasnije", naveli su izvori u Berlinu, a prenose nemački mediji.

Podsetimo, o takozvanom "uslovnom datumu" se govori već duže vreme, a direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević izjavio je proteklog vikenda da očekuje da 28. juna Srbija dobije "zeleno svetlo, a ne datum".

"Evropski savet će tada najverovatnije odobriti EK da preduzme sve što je potrebno za početak pregovora sa Srbijom, bez odredjivanja bilo kakvog preciznog datuma'', rekao je Pajević za ''Danas'.

I krajem prošle godine je bilo reči o toj opciji, pa su izvori iz Brisela navodili da je moguće da Srbiji bude dat uslovni datum koji bi podrazumevao da pregovori o pristupanju EU automatski počnu čim se ispune svi postavljeni uslovi.

Što se nemačke strane tiče, odavno je poznato kakvi uslovi su pred Srbijom - opširnije u posebnoj vesti.

Na drugoj strani, premijer Ivica Dačić rekao je početkom nedelje da očekuje datum, a ne "nikakvo zeleno svetlo".

"Ukoliko Srbija ne dobije datum sada, kad je učinila ovoliko za ceo region, kada će onda? Mi smo uradili svoj deo posla, na EU je da li će to vrednovati ili ne", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim u Palati Srbija.

Datum očekuje i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, koji je gostujući u "Kažiprstu" na B92 rekao da bi bilo "teško objasniti kako Srbija nije dobila datum".

"Trebalo nam je mnogo energije da se približimo dobijanju datuma. I svi s kojima smo razgovarali, poput Miroslava Lajčaka juče ili naših nemačkih prijatelja, rečeno nam je da je ova vlada za 10 meseci uradila mnogo više od drugih. Na osnovu toga mislim da bi bilo dobro da dobijemo datum, očekujem ga, iako nisam optimista jer u suprotnom, ne znam kako će nam objasniti ako ga ne dobijemo", kaže on.


Izvor i foto: [b92.net]

Čitanja: 1392 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Pregovori ne pre 2014?
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Pregovori ne pre 2014?
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Pregovori ne pre 2014?
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Pregovori ne pre 2014?
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Pregovori ne pre 2014?
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda