Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

PRIMENA PRELAZNOG TRGOVINSKOG SPORAZUMA

01. 02. 2010.

PRIMENA PRELAZNOG TRGOVINSKOG SPORAZUMA - Danas počinje puna primena Prelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i Evropske unije, čiji je krajnji cilj stvaranje slobodne trgovinske zone.

Srbija je jednostrano počela da primenjuje sporazum pre godinu dana, a EU je još 2000. godine omogućila bescarinski uvoz iz Srbije, osim za pojedine grupe proizvoda.

Odluku o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma doneli su 7. decembra 2009. šefovi diplomatija država EU na sastanku u Briselu, na osnovu pozitivnog izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca.

Prelazni sporazum predstavlja trgovinski deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Srbija potpisala u aprilu 2008. godine i važiće do momenta njegovog stupanja na snagu.

Prelaznim sporazumom EU potvrđuje svoju jednostranu odluku, kojom je 2000. godine ukinula carine i većinu kvota za robu koja se izvozi iz Srbije u EU.

Kako je ranije saopšteno iz Vlade Srbije, imajući u vidu da ta odluka ističe u 2010. godini, početak primene Prelaznog sporazuma je veoma važan, jer čini ukidanje carina na srpski izvoz ugovornom obavezom EU.

Time se jača ekonomska stabilnost Srbije, ali i sigurnost izvoznika iz naše zemlje, pošto im je bescarinski plasman robe na tržište EU sada izvestan, poručila je Vlada Srbije.

Takođe, ovaj sporazum omogućava postepeno otvaranje srpskog tržišta za proizvode iz EU tokom narednog petogodišnjeg perioda, čime se srpskim potrošačima omogućava da ostvare pristup većem broju kvalitetnijih proizvoda.

Istovremeno, srpski proizvođači i međunarodni investitori će imati prepoznatljiv pravni okvir na osnovu kojeg će moći da planiraju svoje poslovanje i vreme potrebno da se prilagode novim pravilima poslovanja.

Prelazni trgovinski sporazum reguliše neke važne aspekte ekonomskog života, a pre svega u oblastima zaštite konkurencije i kontrole državne pomoći.

Primena pravila EU koja se odnose na zaštitu konkurencije i postepeno usklađivanje s pravilima o kontroli državne pomoći treba da pomognu uspostavljanju fer tržišnih pravila za poslovanje svih kompanija, bolje cene za potrošače i ekonomski racionalnije korišćenje novca poreskih obveznika, saopštila je ranije Delegacija EU u Srbiji.

Srbija dobija i ekskluzivne kvote za izvoz određenih osetljivih proizvoda koji su u EU pod posebnim režimom trgovine - šećer (180.000 tona), vino (63.000 hektolitara), junetina (8.700 tona) i određene vrste ribe.

Naša zemlja dobiće i mogućnost dijagonalne kumulacije (sabiranja) porekla robe u trgovini sa EU, sa regionom koji obuhvata Sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA), Turskom i zemljama članicama sporazuma EFTA (Norveška, Švajcarska, Island i Lihtenštajn).

Time će Srbija postati privlačnija za investiranje, pogotovo za kompanije koje imaju regionalno organizovanu proizvodnju u državama CEFTA.

Radi nadzora nad ispravnom primenom sporazuma biće formiran Odbor za sprovođenje Prelaznog sporazuma, čiji članovi će biti predstavnici EU i Vlade Srbije, a, prema najavama, prvi sastanak odbora biće održan sredinom marta.

Ðelić: Primena sporazuma - deo brzih integracija u EU

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Ðelić ocenio je danas da je puna primena Prelaznog trgovinskog sporazuma

potvrda opravnosti prošlogodišnje odluka Vlade Srbije o njegovoj primeni i predstavlja deo brzih evropskih integracija države.

"Od 1.februara počinje i formalno primena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa strane Evropske unije, što je rezultat odluke koju su ministri Evropske unije doneli u decembru prošle godine", rekao je Ðelić FoNetu. Prema njegovim rečima, to potvrđuje da je u potpunosti opravdano što je Vlada Srbije pre više od godinu dana odlučila da sa naše strane primenjujemo u potpunosti taj sporazum.

"Zbog toga, u martu kada ćemo organizovati po prvi put Odbor za praćenje ovog veoma važnog sporazuma, prvog koji je Srbija ikada imala sa Evropskom unijom, moći ćemo da pratimo njegovu primenu, ne na jedan mesec ili dva, nego na

više od godinu dana", rekao je Ðelić. Znajući da je to jedan od dva ključna uslova za dobijanje statusa kandidata, napomenuo je Ðelić, vidimo da je odluka Vlade Srbije prošle godine i ovo što se danas dešava od strane Evropske unije integralni deo brzih i efikasnih evropskih integracija naše zemlje.

Izvor: [ blic.rs ]

Čitanja: 1780 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda