Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Primena briselskog sporazuma

15. 06. 2013.

Primena briselskog sporazuma - Primena briselskog sporazuma NJUJORK – Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je danas u Njujorku da je Srbija odlučna da primeni brisleski sporazum.

„Srbija ima velika očekivanja od novih susreta timova za izradu plana implementacije Sporazuma. Za Srbiju veoma je važno da se dogovori o implementaciji Sporazuma odvijaju u skladu sa voljom i namerama pregovarača koji su parafirali briselski sporazum, te da se na taj način položaj Srba na KiM jasno utvrdi i zaokruži”, istakao je premijer pred SB UN.

Dačić je, takođe, rekao da je nesumnjivo da je između dve sednice SB UN postignut istorijski napredak u odnosima Beograda i Prištine.

Kako je rekao, Srbija očekuje da međunarodna zajednica, u ovom istorijskom trenutku, da podstrek implementaciji ovog sporazuma i izgradnji regionalne stabilnosti.

„Takvu podršku očekujem i od vas država-članica Saveta bezbednosti, kao i od Saveta EU koji treba da donese odluku o otvaranju pregovora o članstvu Srbije u EU”, rekao je Dačić.

Uvek je potrebno više hrabrosti da se govori o miru nego da se započinju sukobi i rat, konstatovao je Dačić.

„Srbija čvrsto opredeljena da stavi tačku na prošlost, koju ne možemo da promenimo, ali možemo da utičemo na sadašnjost i budućnost, dodao je on.

„Ohrabrujem i vlasti u Prištini da nastavimo da tražimo kompromis i zajednički jezik u interesu naših naroda i naše budućnosti”.

Premijer je konstatovao da je mnogo sednica SB UN bilo posvećeno ratu, sankcijama na prostoru bivše Jugoslavije ali da je došlo vreme da one budu posvećene učvršćivanju mira i boljoj budućnosti naših naroda.

Dačić naglašava da je brisleski sporazum prvi sporazum postignut između Beograda i Prištine, jer dve strane tek očekuju razgovori o nizu važnih tema - statusu SPC, zaštiti verskih i kulturnih objekata, povratku raseljenih lica, pitanju imovine - ali i o modalitetu primene postignutog Sporazuma.

Kako je rekao, Srbija je opredeljena za pronalažanje održivog rešenja za Kosovo, uz očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Premijer je istakao i da je od presudne važnosti nesmanjeno prisustvo UNMIK, kao i da saradnja sa Euleksom bude efikasnija.

„Za napore koje činimo, od presudne nam je važnosti nesmanjeno prisustvo UNMIK-a, kako bi se obezbedilo efikasno informisanje SB i UN koji imaju nezamenljivu ulogu u davanju legitimiteta sveobuhvatnom rešenju”, ukazao je Dačić.

Podsetivši da je od formiranja nove vlade Srbije do danas u Briselu održano 11 rundi političkog dijaloga uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, on je rekao da je Srbija uložila značajne napore i pokazala veliku fleksibilnost.

On je rekao i da je nova runda razgovora zakazana za 20. jun.

„Srbija će se i u nastavku procesa rukovoditi čvrstom verom da pregovori mogu da dovedu do rešenja prihvatljivog za sve, rešenja koje će biti čvrsta osnova za izgradnju trajnog mira i dostizanje pune bezbednosti za sve ljude koji žive na prostoru južne srpske Pokrajine”.

„Šestomesečni politički dijalog za rezultat ima „Prvi sporazum o principima normalizacije odnosa”. Srbija je odlučna da Sporazum primeni”, istakao je Dačić.

Dačić podseća i da Prvi sporazum predviđa formiranje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, koja će imati niz važnih ovlašćenja u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravlja, urbanog i ruralnog planiranja.

„Srbija će nastaviti da brine za svoj narod na Kosovu i Metohiji i da se trudi da obezbedi povratak i održiv opstanak svakom svom građaninu koji živi na tom prostoru, uverena da je to, iako najteži, najbolji put za prevazilaženje nasleđa prošlosti”, rekao je premijer.

Srbija veruje da je za implementaciju svih dogovora od presudne važnosti prisustvo međunarodne zajednice na terenu.

„Stoga smatramo da UN treba i danje da kordiniraju rad međunarodnih organizacija koje deluju pod njihovim okriljem na teritoriji KiM, kao i da UNMIK treba i dalje da ispunjava svoj mandat, obezbeđujući da misije na području KiM deluju isključivo u statusno neutralnom okviru, kako je i predviđeno rez. 1244”, istakao je on, dodajuci da iskustvo pokazuje da je uloga UNMIK u stabilizaciji prilika u regionu nezamenljiva.

„ Uz sve razumevanje za predviđene budžetske restrikcije, smatramo da postojeći mandat mora ostati nepromenjen, aktivnost pojačana, a saradnja sa EULEKS-om efikasnija”, ističe premijer.

Manjinske zajednice od svih institucija na KiM najviše poverenja imaju u UNMIK i zbog toga verujemo da politički tim UNMIK ne samo da ne treba smanjivati, već ga treba ojačati, jer ulazimo u još osetljiviji period, u kome valja primeniti dogovore o ovim važnim pitanjima, istakao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija, koja je do sada pružila priremenim institucijama u Prištini ograničeni pravni i međunarodni subjektivitet i legitimitet, smatra da razgovori na visokom političkom nivou treba da budu vođeni ne zadirući u pitanje međunarodnog i državno-pravnog statusa.

„Cilj je uspostavljanje organa vlasti na području Pokrajine koji bi bili priznati od svih strana uključenih u proces i uspostavljanje čvrstih pravnih i političkih garancija na nivou Pokrajine i međunarodne zajednice za politička, teritorijalna i druga prava nacionalnih zajednica na čitavom području Pokrajine”, dodao je on.

„Opstanak srpskog stanovništva u Pokrajini, i južno i severno od reke Ibar, direktno je vezan za njihovu fizičku bezbednost”, istakao je Dačić i naveo konkretne podatke o tome koliko je od dolaska međunarodnih snaga bilo napada na Srbe, koliko je ubijeno, a koliko povređeno, kao i koliko mesta je etnički očišćeno .

„Posebno ukazujemo na potrebu ohrabrivanja na povratak, što se jedino može ostvariti stvaranjem uslova za fizičku i ekonomsku održivost povratničkih zajednica širom KiM. Održivi povratak bio bi šansa za stvaranje multietničkog Kosova i Metohije”, ocenio je Dačić, konstatujući takođe da je do sada taj proces bio veoma spor i teško održiv.

Premijer je ukazao da se u Banovom izveštaju konstatuje postojanje značajnih bezbednosnih izazova, koji su, umesto da se smanjuju, svakim danom sve veći.

Bezbednosna situacija na severu Pokrajine i dalje je veoma krhka, a posebno zabrinjavaju učestali incidenti - u prva četiri meseca ove godine, prema našim podacima, zabeleženo je ukupno 60 etnički motivisanih napada, što je 20 slučajeva više nego u istom periodu 2012. godine, rekao je Dačić.

Dužni smo da spomenemo i etnički motivisane zločine niskog intenziteta - pretnje, zastrašivanja, krađe, čiji je broj takođe u porastu, rekao je on.

Dačić je takođe skrenuo pažnju na činjenicu da se, uprkos poštovanju svih procedura, zvaničnicima Srbije i uglednim javnim ličnostima i dalje se odbija ulazak i boravak na KiM.

„Tzv. institucije nezavisnog Kosova ne samo da time nastavljaju da ugrožavaju njihovo pravo na slobodno kretanje, već u ozbiljnu sumnju dovode i postojanje ikakve spremnosti na dogovor”, ističe Dačić. Formiranje posebne multietničke „Jedinice za zaštitu kulturne i verske baštine KPS” (tačka 46. Izveštaja) Dačić je ocenio kao pozitivan, ali ne i dovoljan korak u pravcu dodatnih garancija za bezbednost kulturnog i verskog nasleđa na KiM.

On je takođe rekao da vlada Srbije nema poverenja u privatizaciju koju sprovodi Kosovska agencija za privatizaciju, i smatra da je ovaj proces u suprotnosti sa međunarodnim i evropskim konvencijama o ljudskim pravima jer zanemaruje zakonite vlasnike.

„Podsećamo da Srbija ne samo da je decenijama ulagala u javna preduzeća na Kosovu, i ti se iznosi mere milijardama dolara, već, kao garant, i dalje otplaćuje međunarodnim kreditorima rate kredita koji su uzeti za pomoć preduzećima na KiM”, rekao je on.

Veoma zabrinjava i privatizacija javnih i društvenih preduzeća koja se nalaze u srpskim sredinama, ukazuje Dačić.

„Poštovanje ljudskih i manjinskih prava, zaštita interesa, života, kulturnog i religijskog nasleđa svih građana pođednako, kao i puna implementacija evropskih standarda u ovim oblastima, cilj je za koji ćemo se predano boriti. Smatramo da samo insistiranjem na ovim vrednostima Balkan može da razreši svoju prošlost, i svoju multietničnost iskoristi kao dragocen resurs, što ona i jeste, umesto kao izvor sukoba”, zaključio je Dačić.


Izvor: [politika.rs]

Čitanja: 1560 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Primena briselskog sporazuma
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Primena briselskog sporazuma
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Primena briselskog sporazuma
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Primena briselskog sporazuma
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Primena briselskog sporazuma
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda