Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

PROŠIRENJE EU MEÐU PRIORITETIMA NOVE EK

10. 02. 2010.

PROŠIRENJE EU MEÐU PRIORITETIMA NOVE EK - Prva debata Evropskog parlamenta i novoizabrane Evropske komisije prošla je u znaku proširenja Evropske unije. Evropskim parlamentarcima se obratio i novi evropski komesar za proširenje, Štefan File.

U raspravi o daljem proširenju, istaknuta je neophodnost uspostavljanja konsenzusa unutar zemalja o njihovoj evropskoj budućnosti, i naglašeno da je napredak u procesu evrointegracija pojedinih zemalja Balkana, bitan za napredak celog regiona na putu ka EU.

Prvog dana svog mandata, novopostavljeni evropski komesar za proširenje, Štefan File, obratio se Evropskom parlamentu. Govoreći o napretku u procesu evrointegracija Hrvatske, Makedonije i Turske, Štefan File je naglasio da je dobar „sticaj okolnosti“ da se prva debata Evropskog parlamenta i novog, juče izglasanog, saziva Evropske komisije, odnosi baš na pitanje proširenja EU:

„Zadovoljan sam što je Evropski parlament, u svojim izveštajima o Hrvatskoj, Makedoniji i Turskoj izrazio veliku podršku perspektivi pristupanja EU. Istovremeno, to je jasan signal da će proširenje nastaviti da bude pitanje od najvećeg značaja u Evropskom parlamentu. I ja ću učiniti sve da se ta uspešna priča nastavi.“

Konsenzus unutar zemlje bitan za evropsku budućnost

Kada je reč o napretku Hrvatske, naglašeno je da je od najvećeg značaja to što u ovoj zemlji postoji zajednički stav prema evropskoj budućnosti zemlje. Hrvatska je učinila puno u ispunjavanju uslova potrebnih za proces priključenja, ali je ostalo još toga da se završi, istakao je komesar za proširenje File:

“Završetak pristupnih pregovora u 2010. je moguć ukoliko Hrvatska ispuni sve zadate uslove. Rešenje se nalazi u rukama Hrvatske. Ona je mnogo uradila tokom poslednjih godina, ali je očekuje rešavanje još nekih važnih pitanja.”

Hrvatska tako, u svom pristupnom procesu, mora de se usredsredi na reformu pravosuđa i javne administracije, kao i na borbu protiv kriminala i korupcije. Štefan File naglasio je i potrebu da se u Hrvatskoj radi na polju poštovanja prava manjina, kao i na povratku izbeglih.

Istovremeno EU, kao i glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc, još čekaju da vide punu saradnju Hrvatske sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu. Novoizabrani komesar za proširenje, ističe da je arbitražni sporazum Slovenije i Hrvatske, postignut povodom bilateralnih graničnih problema, dao novi zamah pristupnom procesu, za koji se File nada da će Hrvatska uspeti da nastavi i intenzivira.

Progres jedne zemlje, progres za ceo region

U EU su složni oko mišljenja da je 2009. godina bila dobra godina za reformske procese u Makedoniji. Zahvaljujući konsenzusu političkih snaga u zemlji Makedonija je napravila značajne korake kao što su dobijanje vizne liberalizacije, a zatim i preporuke Evropske komisije o početku pristupnih pregovora. Ističe se takođe da je u Makedoniji neophodno dalje raditi na poboljšanju međuetničkih odnosa, uspotavljanju vladavine prava i nezavisnog sudstva. Kako Makedonija važi za jednu od zemalja sa najvišim stepenom nezaposlenosti u Evropi, neophodne su i promene u oblasti makroekonomske politike i zapošljavanja, istakao je File i dodao:

“Uveren sam da će početak pristupnih pregovora Makedonije biti značajan za održavanje reformskog zamaha u toj zemlji. To će se takođe odraziti i na poboljšanje evropske perspektive šireg regiona.”

U Evropskom parlamentu je posebno naglašeno da pojedinačni napredak u procesu evrointegracija, svake od zemalja u regionu predstavlja i napredak celog Zapadnog Balkana ka EU. Za Balkan je bitno da se „stvari kreću“, a špansko predsedavanje EU, komesar za proširenje Štefan File, visoka predstavnica za spoljnu politiku Ketrin Ešton i Evropski parlament, pozvani su na zajedničko angažovanje, „za dobrobit“ Balkana.

Izvor: [ dw-world.de ]

Čitanja: 2096 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda