Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

28. ČLANICA EU

10. 06. 2011.

28. ČLANICA EU - Evropska komisija predložila da se zaključe preostala poglavlja u pristupnim pregovorima sa Hrvatskom, čime je otvoren put da Hrvatska postane 28. članica EU, 1. jula 2013. godine. Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenjuje da je ovo istorijski dan za Hrvatsku, ali da to ne sme biti kraj reformama.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo predložio je Savetu EU zaključenje preostalih poglavlja u pristupnim pregovorima sa Hrvatskom, čime je otvoren put da Hrvatska postane 28. članica Unije

petak, 10. jun 2011, 07:30 -> 20:24

Hrvatska na korak od EU

Evropska komisija predložila da se zaključe preostala poglavlja u pristupnim pregovorima sa Hrvatskom, čime je otvoren put da Hrvatska postane 28. članica EU, 1. jula 2013. godine. Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenjuje da je ovo istorijski dan za Hrvatsku, ali da to ne sme biti kraj reformama.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo predložio je Savetu EU zaključenje preostalih poglavlja u pristupnim pregovorima sa Hrvatskom, čime je otvoren put da Hrvatska postane 28. članica Unije.

Izjave Štefana Filea i Iva Josipovića

"Ovo je istorijski dan za Hrvatsku i EU. Evropska komisija je upravo predložila Savetu EU da zatvori četiri poslednja poglavlja u pregovorima s Hrvatskom. To otvara put da se Hrvatska pridruži EU kao 28. članica od 1. jula 2013. godine, ako Savet prihvati taj ciljani datum koji je predložila Komisija", naveo je Barozo u pisanoj izjavi.

Barozo je naglasio da je današnja odluka za Hrvatsku "znak i ostatku Jugoistočne Evrope" što pokazuje da proširenje funkcioniše, da je EU ozbiljna kada je reč o onome što je obećala i da se strukturne reforme isplate.

"Nadam se zato da je napredak Hrvatske inspiracija za ostale partnere da ojačaju reformske napore i ispune ono na šta su se obavezale, u korist svog naroda", istakao je Barozo.

Barozo je ukazao da je Komisija sa Hrvatskom vodila "teške ali fer" pregovore i osigurala da se svi uslovi, merila i kriterijumi ispune.

Komesar za proširenje Štefan File je na vanrednoj konferenciji za štampu u Briselu rekao da je posao u vezi sa Hrvatskom završen, a da je sada na zemljama članicama da odluče može li se ugovor potpisati.

"Siguran sam da će se to dogoditi, jer je pristupni proces bio temeljan i dug", rekao je File.

Istorijski dan za Hrvatsku

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je da to što je Evropska komisija zaključila da Hrvatska ispunjava uslove za prijem u članstvo EU odlična vest za Hrvatsku i za sve njene građane.

"Današnji dan smatram važnim za hrvatsku istoriju, ali ističem da našim naporima ne sme biti kraj i kako treba da nastavimo sa odgovornim i upornim radom na reformama i poboljšanju uslova života naših građana", rekao je Josipović.

Josipović je rekao i da pre slavlja treba sačekati i odluku država članica, za koju, kako je rekao, veruje da će biti pozitivna.

Dostavljanjem nacrta pregovaračkih stavova za preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom (Pravosuđe i osnovna prava, Tržišno takmičenje, Finansijski i budžetski propisi i Ostala pitanja), Evropska komisija je završila svoj deo posla i prepustila zemljama članicama da donesu konačnu odluku o zatvaranju tih poglavlja i zaključenju pregovora.

Ta odluka, kako veruju u Zagrebu, može se očekivati u narednih nekoliko dana.

Pregovarački stav za poglavlje Finansijski i budžetski propisi mora sadržavati ciljani datum za ulazak u EU, a to je 1. jul 2013. godine.

Čitanja: 2054 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda