Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

STRATEGIJA PROŠIRENJA EU

11. 12. 2007.

STRATEGIJA PROŠIRENJA  EU - U Briselu se nadaju da bi do kraja iduće godine sve zemlje Zapadnog Balkana mogle da potpišu početne sporazume koji bi im prokrčili put za eventualni ulazak u “klub bogatih”

Pažljivo vođen proces proširivanja Evropske unije nastavljen je tokom 2007, kazuje upravo objavljeni godišnji strategijski dokument Unije. U Briselu se nadaju da bi do kraja iduće godine sve zemlje Zapadnog Balkana mogle da potpišu početne sporazume koji bi im prokrčili put za eventualni ulazak u “klub bogatih”.

“Očekujem da će u 2008. uslovi biti ispunjeni i da ćemo tako moći da kompletiramo Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa svim zemljama u regionu”, poručio je komesar za proširenje Oli Ren. Komesar Ren je govorio na predstavljanju “Strategije proširenja 2007-2008”, koju je Evropska komisija objavila zajedno sa pregledom napretka svake od zemalja kandidata - Hrvatske, Turske i Makedonije, kao i država mogućih kandidata - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Među ukupno 16 dokumenata na preko hiljadu, nalazi se i onaj o Kosovu i Metohiji, koji EK objavljuje treću godinu za redom.

“Strategija proširenja 2007-2008”, prema tvrdnji njenih autora, iskazuje ponovni konsenzus među državnicima u EU sa njihovog samita u Briselu u decembru 2006. Tada su članovi Evropskog saveta, najvišeg tela EU, dogovorili principe konsolidacije vlastitih obaveza sa poštenim, ali rigoroznim uslovima za eventualne buduće članice najveć regionalne intgracije u svetu. Takođe i bolje komuniciranje sa javnošću u EU, često “umornom od proširenja”, uz uvažavanje kapaciteta Unije da integriše nove članice.

Kritike i pohvale

Najnoviji dokumenti su ravnoteža kritika i pohvala. EK je zaključila da je na Zapadnom Balkanu ove godine zabeležen stabilan, iako nejednak, napredak, a da regionu predstoje veliki izazovi. Među potonje je komesar Ren svrstao, pored ostalih, proces određivanja budućeg statusa Kosmeta, demokratski razvoj Srbije i izgradnju države u BiH.

Prema EK, u regionu je ekonomski rast primetan, makro-ekonomska stabilnost sve bolja, a raste i žvotni standard. U toku su važne reforme za jačanje vladavine prava i modernizovanje privrednih i socijalnih struktura. Jača regionalna saradnja, pored ostalog, u trgovini, energetici, transportu i zaštiti čovekove sredine. Zemlje Zapadnog Balkana sve više preuzimaju u svoje ruke regionalne inicijative.

Međutim, korupcija, organizovani kriminal i etničke tenzije usporavaju reforme u regionu. “Primena vladavine zakona, posebno kroz reformu pravosuđa, i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala predstavljaju glavne prioritete”, stoji u izveštaju EK. “Korupcija je i dalje veoma rasprostranjena i duboko ukorenjena u društvu. U svim državama Zapadnog Balkana mere koje su preduzete nisu srazmerne veličini problema”, poruka je iz Brisela.

Čitanja: 2059


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda