Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

AUSTRIJA: SSP ZA CG I ALBANIJU

26. 03. 2008.

AUSTRIJA: SSP ZA CG I ALBANIJU - Austrijska vlada danas odlučila da parlamentu preda na usvajanje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i Albanije EU.

"Ovim sporazumima se postavljaju još dva važna dela u slagalici približavanja Albanije i Crne Gore EU", podvukla je tim povodom ministar inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik. Ona je podvukla da ovi sporazumi prevazilaze ekonomske aspekte i obuhvataju i politički dijalog, kao i prilagođavanje nacionalnih pravnih propisa EU.

"Ovim sporazumima daje se doprinos daljem učvršćivanju regiona u evropsko društvo zajedničkih vrednosti. Oni predstavljaju iskaz odgovornog približavanja regiona standardima EU. Time se zemlje postepeno pripremaju za članstvo u Uniji, sa ciljem da se na prostor čitavog Balkana proširi evropska zajednica mira i blagostanja", dodala je Plasnikova u saopštenju.

Šefica austrijske diplomatije ukazala je na zapaženi napredak u sprovođenju reformi Albanije i Crne Gore tokom proteklih godina.

"Računam s tim da će postojeće dinamika biti održana kako bi se ostvario brz napredak u procesu približavanja EU", naglasila je ona ukazujući na pozitivan primer po susede.

Austrija će nastaviti da podržava partnerske zemlje na Balkanu, kako politički unutar EU, tako i kroz konkretenu bilateralnu pomoć, podvukla je Plasnikova.

"Naš cilj jeste i ostaje da se sa svim zemljama na Balkanu postigne sporazumni odnos. Jedno je jasno, a to je da je stabilnost na Balkanu doprinos stabilnosti, bezbednosti i blagostanju i za nas u Austriji. Nadam se da će Srbija i Bosna i Hercegovina još ove godine slediti ovaj primer. Uz potrebnu političku volju na svim stranama to se može postići", uverena je ona.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2563 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda