Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

BIH TRAŽI STATUS KANDIDATA ZA EU

24. 01. 2009.

BIH TRAŽI STATUS KANDIDATA ZA EU - BiH očekuje da u drugoj polovini ove godine dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Bosna i Hercegovina očekuje da u drugoj polovini ove godine dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i da budu ukinute vize EU za građane BiH, izjavio je danas u Briselu predsednik Predsedništva BiH Nebojša Radmanović.

Posle razgovora s visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom, Radmanović je rekao da je optimista u pogledu prevazilaženja

postojećih teškoća u tom cilju i da je možda najveća prepreka to što nema prave saglasnosti lidera tri konstitutivna naroda u BiH.

Radmanović je naglasio da je ulazak u EU želja građana BiH koji su "Evropljani kulturno, ekonomski i u političkom smislu".

Visoki predstavnik EU je podvukao da će 2009. biti veoma važna godina za odnose EU i BiH, jer će biti donesena odluka da se Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH preobrazi u Ured EU.

Prema Solaninim rečima, to će biti "jasan znak približavanja Bosne i Hercegovine EU".

Solana je naglasio da je razgovor sa Radmanovićem bio "veoma iskren" i da su među najvećim teškoćama za napredak i približavanje BiH EU pitanja "državne, javne imovine" i statusa Brčkog, o čemu će ponovo raspravljati Savet za primenu Dejtonskog sporazuma.

Na molbu novinara da prokomentarišu izjavu visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka da je prošla godina bila veoma neuspešna za evropske integracije BiH, Radmanović je rekao da Lajčakova ocena može važiti samo za drugu polovinu 2008, jer je u prvoj polovini postignut značajan uspeh potpisivanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH-EU.

Solana je naglasio da je "Bosna i Hercegovina veoma važna za EU zato što smo mi u BiH uložili ogromna sredstva na političkom, ekonomskom i bezbednosnom polju i želeli bismo veoma da se BiH uključi u EU".

On je dodao da se jako nada da će se to i ostvariti "u koraku s ostalim zemljama regiona".

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 4170 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda