Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

BIH U APRILU SSP SA EU

22. 03. 2008.

BIH U APRILU SSP SA EU - Oli Ren veruje da bi Bosna i Hercegovina u aprilu mogla potpisati sporazum s Evropskom unijom.

Komesar EU za proširenje Oli Ren izjavio je da veruje u evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine, te da bi ta država mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u aprilu, ako budu ispunjeni uslovi koji su postavljeni.

"BiH ima jasnu budućnost u EU, zajedno s ostalim zemljama zapadnog Balkana. To je korak po korak proces tokom kojeg svaka zemlja ponaosob treba da ispuni političke i ekonomske kriterijume za članstvo i da usvoji sve zakone Unije", izjavio je Ren za "Dnevni avaz".

Podsetio je da je ulazak u EU "sadržan u više od 80 hiljada stranica legislative", i dodao da je to "neka vrsta političke cene, članarina koja se mora platiti kako bi neko ušao u EU".

"Put ka članstvu zahteva napor, ali i jaku političku volju. U tome ne može biti nikakvih "specijalnih slučajeva", niti izuzetaka od pravila. Klub članova EU jeste klub ravnopravnih, s istim pravima, ali i obavezama. I svi članovi moraju biti spremni za tako nešto", rekao je Ren.

Upitan, da li očekuje da će se Republika Srpska otcepiti iz BiH, evropski komesar je istakao da Dejtonski sporazum garantuje suverenost i teritorijalni integritet BiH, te da bilo kakve nove promene ustavnog uređenja moraju biti urađene uz saglasnost svih u BiH.

"Očekujem da svi demokratski izabrani zvaničnici u institucijama u BiH u potpunosti poštuju Dejtonski sporazum. Moto EU je "jedinstvo u razlikama". Unija se zasniva i na tome da od država članica uzima deo suvereniteta, pažljivo čuvajući nacionalni, kulturni i etnički identitet njenih stanovnika", rekao je Ren.

On je naglasio da EU radi na tome "da se unutrašnje granice ukidaju, a ne da se uvode nove".

"To je ono što nudimo zemljama koje žele da nam se priključe - realističnu budućnost u kojoj ćemo deliti napredak i prosperitet koji dolazi iz naše međusobne saradnje", izjavio je evropski komesar za proširenje.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2420 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda