Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

CDU: SAMO JOŠ PRIJEM HRVATSKE U EU

10. 03. 2009.

CDU: SAMO JOŠ PRIJEM HRVATSKE U EU - Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel podržava jedino još prijem Hrvatske u punopravno članstvo EU u dogledno vreme. Posle toga, proširenje, barem privremeno, mora biti obustavljeno.

Posle pohvale dosadašnjoj politici proširenja Evropske unije, koja je Nemačkoj donela „političku i ekonomsku korist“, CDU zahteva obustavljanje prijema novih zemalja u zajednicu do daljeg. Proširenje s 15 na 27 članica u roku od samo nekoliko godina, Evropsku uniju koštalo je velikog napora.

Zato se nemački demohrišćani zalažu za pauzu odnosno „period konsolidacije tokom kojeg bi učvršćenje identiteta i institucija EU imalo prednost nad pristupom novih zemalja“. Jedini izuzetak od tog pravila, kako se izričito spominje, bila bi Hrvatska. Te poruke iz izbornog programa stranke uoči glasanja za Evropski parlament sredinom godine, proteklog vikenda preneo je list „Frankfurter algemajne cajtung“.

Program je, posle dugog usaglašavanja, sastavila omanja grupa stručnjaka za evropsku politiku pod vodstvom glavnog sekretara CDU Ronalda Pofale, a predsedništvo stranke, trebalo bi da ga usvoji tačno za nedelju dana.

O prijemu Turske na referendumu

Demohrišćani kancelarke Angele Merkel u njemu potvrđuju odbojnost prema punopravnom članstvu Turske u Evropskoj uniji. Podseća se da sve zemlje-kandidate moraju da ispune pristupne kriterijume kao što su sloboda izražavanja mišljenja, jednakosti polova, zaštita manjina ili slobode veroispovesti. „Zato smatramo da je povlašćeno partnerstvo EU sa Turskom - pravo rešenje“, ističe CDU.

Njena sestrinska stranka - bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) u svom izbornom programu, na koji se poziva list „Handelsblat“, traži da se o evropskim pitanjima od sada odlučuje plebiscitarno. Bavarski premijer i vođa CSU Horst Zehofer nedavno je i javno pozvao na referendum o članstvu Turske u Evropskoj uniji:

„Ako ubuduće moramo da se odreknemo dela suvereniteta u korist Evrope, ako ubuduće želimo da proširimo evropsku porodicu, onda hoću da se narod pita za mišljenje. Želim da nemački narod glasa da li je za ili protiv prijema Turske u evropsku zajednicu naroda. Neka narod odluči!“


Čitanja: 2791 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda