Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

CG SUTRA APLICIRA ZA ČLANSTVO U EU

14. 12. 2008.

CG SUTRA APLICIRA ZA ČLANSTVO U EU - Crnogorski premijer Milo Ðukanović predaće sutra aplikaciju za članstvo Crne Gore u EU predsedniku Francuske Nikoli Sarkoziju, najavili su podgorički mediji.

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen izjavio je juče da će zahtev za aplikaciju, pored Ðukanovića potpisati predsednik Crne Gore Filip Vujanović i predsednik Skupštine Ranko Krivokapić. Crnogorska vlada je odluku o podnošenju zahteva donela u četvrtak, a na osnovu dogovora sa evropskim partnerima, kazao je Roćen.

Prema njegovim rečima jedan od važnih razloga za aplikaciju je počinjanje formalne procedure za dalje napredovanje Crne Gore na putu evropskih integracija.

"Jer, bez tog tehničkog čina, nisu moguće procedure koje slede. Vreme kada su predstavnici Francuske i nekih drugih zemalja sugerisali da sačekamo sa aplikacijom sada je iza nas", rekao je Roćen.

On je kazao da je sve rađeno u konsultaciji sa Briselom i sa zemljama članicama EU, pre svega sa Francuskom, ali je napomenuo da je zbog složene procedure teško proceniti kada bi Crna Gora mogla i da dobije status kandidata, kao i da sa rokovima ne treba licitirati.

"Smatram da je bez potrebe ispolitiziran i termin aplikacije. Za nas je najvažnije da izvršavamo svoje domaće zadatke, a vreme sticanja statusa kandidata, kao i punopravnog članstva, doći će samo po sebi", zaključio je Roćen.

Vujanović: Očekujemo izjašnjenje Brisela

Crnogorski predsednik Filip Vujanović očekuje da će se zvanični Brisel izjasniti o zahtevu Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji tokom češkog predsedavanja.

Šestomesečno predsedvanje EU Češka će od Francuske preuzeti 1. januara, a Vujanović podseća da je u svom programu predsedvanja Prag među prioritete postavio upravo pitanje pridruživanja zemalja zapadnog Balkana.

“Mislim da je to važan i realno postavljen prioritet Češke, a nama je veoma značajno što ćemo u vremenu njenog predsedavanja EU imati mogućnost da se razmatra aplikacija Crne Gore“, rekao je Vujanović u Žabljaku, prenose crnogorski mediji.

Crnogorski predsednik očekiuje da će nakon prihvatanja aplikacije i dobijanja upitnika Evropske komisije svi građani biti mobilisani ka izvršavanju "onoga što će biti obaveza svih nas".

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 3223 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda