Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

CRNA GORA APLICIRA ZA ČLANSTVO U EU

06. 04. 2008.

CRNA GORA APLICIRA ZA ČLANSTVO U EU - Stručnjak Instituta EU za bezbednosne studije iz Pariza Džudi Bat ocenila je juče da Crna Gora realno može aplicirati za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji tokom predsedavanja Slovenije koje ističe 1. jula.

- U Briselu sam stekla utisak da neki ljudi podržavaju takav potez Crne Gore - rekla je Bat za Antenu M.

Ona je upozorila da bi bilo poželjno da Vlada u Podgorici prethodno usvoji Nacionalni program za integracije.

Bat je istakla da je ''dobra odluka crnogorske Vlade da aplicira za status kandidata tokom slovenačkog predsedavanja''.

- Slovenija bi očigledno volela da vidi neke krupne pomake na Balkanu tokom njihovog predsedavanja EU. Mislim da je Brisel primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Crnoj Gori ocenio kao veoma dobru, tako da, iako je pred Crnom Gorom dug put do učlanjenja, Vlada vriedno radi i rezultati u primeni sporazuma su vidljivi, tako da pretpostavljam da je dobar trenutak, da je realno da Crna Gora aplicira za status kandidata tokom predsedavanja Slovenije - kazala je Bat.

Na pitanje da li bi Vlada trebalo pre apliciranja za status kandidata da usvoji Nacionalni program za integracije, Bat naglašava da, ako želimo pozitivan odgovor Evropske komisije, sva dokumentacija mora biti pripremljena.

- Crnogorska Vlada, naravno, mora da bude potpuno pripremljena tako da, kada odluči da aplicira za članstvo, može da pokaže da je uradila sav domaći koji je od nje zahtevan u toj fazi, da bi Komisija mogla da razmotri aplikaciju. Sledeća faza je apliciranje Crne Gore. Zemlje članice treba da pozovu Evropsku komisiju da uradi kompletnu analizu i da da mišljenje o aplikaciji. Tako da, ako želi pozitivan rezultat, Crna Gora mora obezbediti svu dokumentaciju -navela je ona.

Bat je istakla ''da Crna Gora mora uzeti u obzir i činjenicu da proces dobijanja mišljenja Evropske komisije može da potraje''.

Crnogorska Vlada će prema najvama Nacionalni program za integracije usvojiti 10.aprila.

Nakon toga Sledi javna rasprava 30 dana, nakon čega se dokument vraća Vladi na usvajanje a potom će biti organizovana rasprava i u parlamentu.Na narednom Samitu punopravno članstvo

Predsednik Vlade Milo Ðukanović ocenio je juče da su zaključci prekjučerašnjeg Samita NATO u Bukureštu veoma povoljni za Crnu Goru.

Naša je zemlja na tom skupu dobila poziv za Intenzivirani dijalog po pitanju članstva u NATO alijansi.

- Zaključci Samita u Bukureštu su veoma povoljni za Crnu Goru. Kao što znate puno puta u našem parlamentu je deklarisana jasna ambicija države Crne Gore da postane punopravni deo evropskih i evoratlanskih integracija, uključujući i punopravno članstvo u EU i NATO. Kao Vlada koja se bavi i realizacijom ne samo kreiranjem državne politike mi predano radimo na tom planu - kazao je on.

Prema njegovim rečima ovo je veoma važan korak na tom planu.

- Mi smo tražili i dobili da budemo deo Intenziviranog dijaloga. Sledeći koraci nas vode kroz MAP. Verujem da ćemo taj korak ostvariti u bliskoj budućnosti. To je zapravo samo korak do punopravnog članstva i verujem da već u susret sledećem Samitu Crna Gora može imati obezbeđene sve uslove za punopravno članstvo - ocenio je on.

Ðukanović je istakao da nam ''ostaje nam onaj deo domaćeg zadatka, na kojem smo takođe odlučni veoma predano da radimo''.

- To je da domaćoj javnosti strpljivo i argumentovano tumačimo prednosti članstva u NATO-u. Prie svega verujemo da je jasno da je ceo region bezuslovno opredeljen da ide putem evropskih i evroatlanskih integracija, čemu svedoči i tek održani Samit - rekao je Ðukanović

- Mi mislimo da Crna Gora ne treba da se bavi definisanjem nekog eventualno alternativnog strateškog pravca. Crna Gora treba da se drži regionalnog konteksta i u tom kontekstu treba da pravi odlučne korake na tom putu pune evropske i evroatlanske integracije – zaključio je Ðukanović.

Čestitka od ambasade SAD

Američka ambasada u Podgorici čestitala je juče Crnoj Gori poziv da uspostavi intenzivni dijalog sa NATO, upućenom sa samita u Bukureštu. - Taj događaj predstavlja važan korak u jačanju odnosa Crne Gore sa Alijansom, za ubrzanje njenog puta ka punoj evroatlantskoj integraciji i konsolidaciju mira i stablnosti u Jugoistočnoj Evropi - kaže se u saopštenju američke ambasade.

Izvor: [www.mina.cg.yu]

Čitanja: 2728 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda