Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

CRNA GORA BLIŽA EU

01. 05. 2010.

CRNA GORA BLIŽA EU - Crna Gora od danas ima status pridruženog člana Evropske unije, pošto je stupio na snagu Sporazum EU i Crne Gore o stabilizaciji i pridruživanju.

Nakon što je stupio na snagu Sporazum Evropske unije i Crne Gore o stabilizaciji i pridruživanju, Crna Gora od danas i zvanično ima status pridruženog člana Evropske unije.Svih 27 zemalja-članica EU je ratifikovalo SSP koji su Crna Gora i EU potpisale u oktobru 2007. godine.

Stupanjem na snagu SSP, Crna Gora stiče pravo da učestvuje u radu Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, a ne, kao do sada, na sastancima takozvane trojke EU.

Crna Gora će već u junu imati priliku da učestvuje na sastanku tog saveta.

Ministarka za evropske integracije Gordana Ðurović rekla je da će to ubrzati integracije i poslati snažnu i pozitivnu političku poruku da su vrata EU otvorena za Crnu Goru i region.

Ðurovićeva je ocenila da je stupanje SSP-a na snagu važan događaj koji znači da je Crna Gora dobila podršku svih 27 država članica EU za dalji proces integracija, što je potvrđeno u 27 nacionalnih parlamenata.

"Iz ugla Crne Gore, to znači da su sve odredbe SSP-a od 1. maja na snazi i da moramo još tešnje sarađivati sa EU kod definisanja svih segmenata ekonomske politike, kao i da ćemo još tešnje sarađivati sa Unijom kada je u pitanju oblast ljudskih prava, pravosuđe i unutrašnji poslovi", rekla je Ðurović, prenela je TV Crne Gore.

Ministarka smatra da je dobro što je SSP ratifikovan pre nego je pripremljeno Mišljenje o crnogorskom zahtevu za članstvo.

"To je, svakako, dodatni podsticaj da Evropska komisija, kroz svoje Mišljenje, a uvažavajući činjenicu o ratifikaciji SSP-a, zaista pozove Crnu Goru da što pre uđe u pregovarački proces", navela je Ðurović.

Ona je saopštila da crnogorski proces integracije ide planiranom dinamikom i da to potvrđuju i sve činjenice nakon 21. maja 2006. godine.

Tog dana građani Crne Gore su na referendumu odlučili o izdvajanju te države i državne zajednice sa Srbijom.

"Sve rokove smo i do sada ostvarivali - i oko SSP-a, Nacionalnog programa za integraciju i oko podnošenja zahteva za članstvo i plana odgovora na pitanja iz Upitnika", navela je ministarka.

Izvor: [ rts.rs ]

Čitanja: 1930 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda