Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

CRNA GORA KA EVROPSKOJ UNIJI

17. 04. 2008.

CRNA GORA KA EVROPSKOJ UNIJI - Crna Gora počela proceduru podnošenja zahteva za Evropsku uniju.

Potpredsednica crnogorske vlade za evropske integracije Gordana Ðurović saopštila je danas da je Crna Gora počela proceduru za podnošenje zahteva za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU), ali nije precizirala kada će ta država "i zvanično podneti aplikaciju" nadležnim telima u Briselu.

Ðurovićeva je podgoričkim medijima rekla da je Crna Gora započela taj posao jer smatra da je "ispunila sve uslove za podnošenje aplikacije za članstvo u EU".

"Sačinili smo predlog podnošenja zahteva za članstvo države u EU, jer procenjujemo da smo u potpunosti spremni za sledeći korak u procesu integracija", rekla je Ðurovićeva.

Ona je kazala da je tačan datum podnošenja zahteva stvar političke odluke i dodala da vlada intenzivno o tome komunicira sa državama članicama i Evropskom komisijom o dobijanju podrške.

Potpredsednica vlade je navela da je sastavni deo Predloga zahteva za članstvo, rezolucija parlamenta iz decembra prošle godine, koja je usvojena konsenzusom a u njoj je vlada prozvana da podnese zahtev za članstvo EU.

"Napravljen je i memorandum vlade u formi nacrta, koji obuhvata sistematizovane argumente koji pokazuju da je napravljen progres, koji ide u prilog podnošenja aplikacije za članstvo", dodala je Ðurovićeva.

Vlada Crne Gore ranije je saopštila da je "realno da Crna Gora aplicira za članstvo za vreme slovenačkog predsedavanja EU, koje ističe 1. jula".

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 3826 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda