Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

CRNA GORA NAJBRŽE U EU

06. 09. 2008.

CRNA GORA NAJBRŽE U EU - Šef podgoričke kancelarije Evropske komisije Leopold Maurer ocenio da Crna Gora u evro-integraciji prednjači u odnosu na susede, što će puno značiti za njen dalji evropski put.

"To znači da su šanse Crne Gore na putu prema Evropskoj uniji jako dobre. Na osnovu onoga što sam čuo, Vlada ostaje pri tome da aplicira za članstvo u EU do kraja godine", kazao je Maurer podgoričkoj In televiziji. On je rekao da se politika širenja Unije na zapadni Balkan neće menjati, i da će Brisel pojedinačno vrednovati dostignuća država tog regiona.

Maurer je kazao da je Crna Gora napredovala i u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, pojava na koje se najčešće ukazuje kao na glavne smetnje na evropskom putu.

"Postoje institucije za to koje jako dobro funkcionišu. Nacionalna komisija za tu oblast već je dostavila izvještaj, a i iz medija saznajemo da je mnogo ljudi uhapšeno i da se ti slučajevi procesuiraju", naveo je on i dodao da EK pažljivo prati kako će se situacija razvijati.

Maurer je kazao da je rano procenjivati da li će izvještaj EK o napretku Crne Gore biti pozitivan, i da ostaje još posla tokom septembra. On je ocenio da Crna Gora ima dodatnu prednost u odnosu na države regiona, jer postoji politička saglasnost da se proces integracija ubrza.

Vlada CG demantovala da će odgoditi aplikaciju za EU članstvo

Crnogorska vlada demantovala je inače navode da će ponovo odgoditi aplikaciju za članstvo u EU. Iz vlade je saopšteno da su tvrdnje neosnovane, jer Vlada ostaje pri planu da aplicira do kraja ove godine.

Predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević je prethodno izjavio da njegova partija raspolaže indicijama da bi crnogorska aplikacija za kandidata za članstvo u EU ponovo mogla biti odgođena zbog nespremnosti vlasti da se obračuna sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

"Nema promene plana, niti bilo kakvih sugestija EK prema Crnoj Gori po tom pitanju. Vlada i dalje ostaje pri svom planu da se aplikacija za članstvo u EU podnese do kraja ove godine", saopšteno je iz vlade.

Čitanja: 2461 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda