Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

CRNA GORA SVE BLIŽE EVROPSKOJ UNIJI

23. 04. 2009.

CRNA GORA SVE BLIŽE EVROPSKOJ UNIJI - Savet ministara EU danas (23.4.) trebalo bi da bez rasprave da odobri pokretanje postupka za davanje statusa kandidata za članstvo Crnoj Gori. Prihvatanje aplikacije u Podgorici se smatra velikim diplomatskim uspehom.

Evropsku uniju prošao je entuzijazam za proširenje, a neke od najznačajnijih zemalja Unije - Nemačka i Holandija protivile su se prihvatanju aplikacije nezadovoljne stepenom reformi koje je Crna Gora ostvarila. Ipak, predsednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović za Dojče vele ocenjuje da je ovo potvrda da se EU opredelila za princip „regate“, tj, ocenjivanje svake države pojedinačno na putu ka EU.

Radulović kaže da nije zadovoljan stepenom reformi koje je Crna Gora do sada ostvarila, ali i dodaje da će sada oči Brisela biti mnogo više uperene ka Crnoj Gori, te da u procesu integracija treba da bude uključeno celo društvo.

„Prilikom davanja ocena o napretku EU se više neće baviti započetim već ostvarenim reformama, odnosno konkretnim rezultatima reformi.“

Predsednik Crne Gore Filip VujanovićBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Predsednik Crne Gore Filip Vujanović

Ekonomska korist

Po rečima potpredsednice vlade Gordane Ðurović, Crna Gora će od prihvatanja aplikacije imati značajne ekonomske koristi.

„Prihvatanje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji pozitivno će se odraziti na rast ekonomske saradnje sa zemljama EU“, rekla je Ðurovićeva i podsetila da je cilj da razmena sa tim zemljama bude dve trećine.

Ona je dodala i da će se prihvatanje aplikacije pozitivno odraziti na privlačenje stranih investicija jer se ovim pokazuje i da Crna Gora ima stabilno okruženje za poslovanje.

Nakon što danas bude prihvaćena aplikacija, Crnu Goru očekuje dinamičan period saradnje sa Evropskom komisijom. Prema najavama, upitnik od oko 4.000 pitanja biće Crnoj Gori dostavljen do juna. Procedura dok Crna Gora postane kandidat za člana EU mogla bi da traje do godinu i po.

Jedno od ključnih pitanja sa kojim će se Crna Gora u ovom trenutku suočiti su kapaciteti da kvalitetno odgovori na postavljena pitanja, posebno iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije.


Izvor: [ dw-world.de ]Čitanja: 2289 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda