Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

CRNOJ GORI STATUS KANDIDATA

17. 12. 2010.

CRNOJ GORI STATUS KANDIDATA - Crnoj Gori odobren je status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je danas u Briselu predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.

Rompej je rekao da su lideri Unije na samitu u Briselu podržali evropsku budućnost zemalja Zapadnog Balkana i opredeljenje da one postanu članice Unije.

Oni se pozivaju na odluku Saveta ministara EU od 14. decembra u kojoj se liderima preporučuje da odobre kandidaturu, a da se o datumu početka pregovora s Crnom Gorom odluči u novembru iduće godine, pošto ta zemlja ispuni obaveze.

Predsedavajući Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je na konferenciji za novinare da je odluka o davanju statusa kanditata Crnoj Gori "veoma snažan signal zemljama Zapadnog Balkana za njihovu budućnost u EU".

U prvim reakcijama iz Podgorice odluka Saveta EU ocenjena je kao jedna od najboljih za Crno Goru od kada je postala samostalna država.

Vujanović: Zasluženo smo ušli u novu fazu integracije u EU

Siguran sam da je Crna Gora zasluženo ušla u novu fazu procesa integracije u EU, izjavio je crnogorski predsednik Filip Vujanović. Predsednici država i vlada članica EU su, dodeljujući status kandidata Crnoj Gori, adekvatno vrednovali napore njenih institucija koje su posvećene dostizanju evropskih standarda”, kazao je Vujanović agenciji MINA. Prema njegovim rečima, nova faza odnosa Crne Gore i EU predstavlja i posebnu odgovornost, ali i podstrek da se što dinamičnije nastavi sa realizacijom integracionih ciljeva i tako otpočnu pregovori za članstvo“

Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen ocenio je to kao "veliki uspeh i veliki dan za našu malu zemlju".

- To je priznanje Vladi, Skupštini, vlasti i opoziciji, civilnom društvu, ali pre svega građanima Crne Gore koji svoju budućnost vide u EU . rekao je Roćen.

On je zahvalio Evropskoj komisiji na odličnoj saradnji, a državama članicama EU i Evropskom parlamentu na pomoći i podršci.

Roćen je ocenio da Crna Gora ima razloga za slavlje, ali da nema puno vremena za to.

- Status kandidata samo je predkvalifikacija za evropsku trku. Otvaranje pristupnih pregovora označiće start te duge trke. Moramo danonoćno trenirati i mobilisati u evropskom frontu svu crnogorsku pamet - rekao je Roćen.

On je naveo da je najveća odgovornost na Vladi i da bi u slučaju neuspjeha, na bilo kojem od sedam poznatih uslova, svi pokazali prstom isključivo na Vladu.

Čestitka Štefana Filea i Slavice Ðukić Dejanović

Evropski komesar za proširenje Štefan File čestitao je Crnoj Gori dobijanje statusa kandidata i poručio da Evropska unija prepoznaje napredak Crne Gore tokom priprema za buduće članstvo. "Ovo je snažan dokaz kredibiliteta politike proširenja koja daje rezultate u Briselu kada se reforme provode kod kuće, odnosno u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju Filea.

I predsednica Skupštine Srbije Slavica Ðukić Dejanović danas je predsedniku

crnogorskog parlamenta Ranku Krivokapiću i građanima Crne Gore čestitala na sticanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Ona je ocenila da se radi o rezultatu napora vlasti i građana Crne Gore u procesu približavanja EU, ali i želje Brisela da podrži evropsku budućnost zemalja Zapadnog Balkana.

Izvor: [ blic.rs ]

Čitanja: 2102 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda