Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

ÐUKANOVIĆ PREDAO ODGOVORE EK

10. 12. 2009.

ÐUKANOVIĆ PREDAO ODGOVORE EK - Premijer Crne Gore Milo Ðukanović je u Briselu komesaru za proširenje EU Oliju Renu predao odgovore na Upitnik Evropske komisije.

Odgovori na Upitnik EK su na 4.433 strane, u 12 knjiga. Vlada Crne Gore je odgovore na Upitnik označila kao državnu tajnu što su opozicija i neki od stručnjaka oštro kritikovali navodeći da Vlada monopolizuje proces i da nisu date tačne ocene stanja u Crnoj Gori.

Komesar za proširenje EU Oli Ren ocenio je da se Crna Gora mora fokusirati na jačanje administrativnih kapaciteta, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je pohvalio vladu Crne Gore i administraciju koja je predano radila na odgovorima na upitnik, kako bi slika Crne Gore bila verodostojna i u konačnom omogućila dobijanje statusa kandidata za članstvo.

Premijer Milo Ðukanović je kazao da je predaja upitnika prekretnica u odnosima Crne Gore i Eu i da Crna Gora ostaje dosledna svom ključnom cilju - ulasku u EU.

Ðukanović je dodao da se nada da će Evropska komisija najesen sledeće godine preporučiti Crnu Goru za kandidata za članstvo.

On je dodao da je pisanje odgovora na upitnik bio najsloženiji posao crnogorske administracije do sada i dodao da mu je posebno zadovoljstvo što je posao urađen kvalitetno u predviđenom roku.

Vlada premijera Mila Ðukanovića je odgovore na Upitnik označila kao državnu tajnu, što su opozicija i deo stručne javnosti oštro kritikovali, navodeći da monopolizuju celi proces kao i da nisu dali tačne ocene stanja u Crnoj Gori.

Zapadni Balkan 2014. u EU

Milo Ðukanović zatražio je danas od Evropske unije da prihvati u članstvo sve zemlje zapadnog Balkana do 2014. godine, stogodišnjice izbijanja Prvog svetskog rata.

Ðukanović je rekao da je to jedini način da se osigura stabilizacija regiona u kojem je u ratovima 1990-ih poginulo više od 100.000 ljudi.

Crnogorski premijer je ocenio da je potrebno hrabro delovanje EU.

"Insistiram da sve države Zapadnog Balkana postanu članice EU do 2014. godine, godišnjice događaja koji je tako drastično promenio celu Evropu", rekao je Ðukanović u intervjuu agenciji AP.

Ðukanović je kazao da "širenje EU mora nastaviti bez prekida" i dodao da je iskustvo pokazalo da su neke od država sada potpuno spremne da ispune standarde EU.

Ðukanović je danas u Briselu komesaru za proširenje EU Oliju Renu predao odgovore na Upitnik Evropske komisije.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 1958 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda