Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

EK NIJE ZA VIZNU LIBERALIZACIJU ZA KOSMET

06. 07. 2009.

EK NIJE ZA VIZNU LIBERALIZACIJU ZA KOSMET - PRIŠTINA – Kolegijum Evropske komisije (EK) usvojiće 14. jula u Strazburu predlog za stavljanje Srbije na belu šengen listu, što neće važiti za građane sa prebivalištem na teritoriji Kosmeta, a u Prištini se to vidi kao priznanje realnosti da je Kosovo nezavisna država, javlja Radio Slobodna Evropa.

Kako je saopšteno iz Evropske komisije, a prenose kosovski mediji, svi koji poseduju srpske pasoše sa mestom prebavilišta na teritoriji Kosova neće uživati vizne olakšice.

Mediji prenose da je do sada oko 1.500 Albanaca dobilo srpske biometrijske pasoše, dok je prijave podnelo oko 7.600.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući izjavio je da je EK u pravnom i političkom smislu jasno poručila da građani Kosova ne treba da uzimaju srpska identifikaciona dokumenta.

„Jasno je da je Kosovo nezavizna država i da su njeni građani državljani Kosova. Ono što se radi u Srbiji predstavlja tendenciju za razne zloupotrebe. Ja sam ubeđen da će građani Republike Kosova, što obuhvata i Srbe, biti okrenuti kosovskom identitetu”, rekao je Kući.

On je dodao da Vlada Kosova očekuje da EK jasno označi put vizne liberalizacije i za Kosovo.

Mediji navode da će predlog EK o stavljanju Srbije na belu šengen listu biti usvojen sa preporukom da vizna liberalizacija ne važi za građane Kosova.

„Predlog vizne liberalizacije važi za građane sa prebivalištem na teritoriji Republike Srbije, ali ne i za građane sa prebivalištem na teritoriji Kosova pod Rezolucijom 1244”, piše u nacrtu predloga.

Prema pisanju lista Koha Ditore, radi se o kompromisu unutar Evropske unije.

Naime, ovime su zadovoljne i one zemlje Unije koje nisu priznale Kosovo, a to su Španija, Grčka, Slovačka, Rumunija i Kipar, pošto se navodi da je Kosovo još uvek teritorija pod Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Sa druge strane, to odgovara i zemljama koje su priznale Kosovo jer će oni građani koji su uzeli dokumenta Srbije biti označeni kao građani Srbije.

Time se jasno ističe, piše list pozivajući se na diplomatske izvore, da ne važe dokumenta koja izdaju srpske vlasti na Kosovu, a koje se smatraju paralelnim strukturama.

Iz kancelarije Evropske komisije u Prištini je rečeno da će na jesen biti objavljena studija o razvoju Kosova, u okviru koje će biti pojašnjeno pitanje viza i na koji način se može pojednostaviti putovanje građana Kosova.

Izvor: [ politika.rs ]


Čitanja: 2218 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda