Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

HRVATSKA POSTALA 28 ČLANICA NATO

01. 04. 2009.

HRVATSKA POSTALA 28 ČLANICA NATO - HRVATSKA je danas oko 15:30 sati i službeno postala članica NATO saveza. Izaslanica Sanaderove vlade u Washingtonu Kolinda Grabar Kitarović predala je ratifikacijski sporazum u State Departmentu, zajedno s albanskim predstavnikom Alexanderom Sallabandom, te je Hrvatska postala 28. članica NATO-a.

Hrvatski dokument o ratifikaciji u State Departmentu je prihvatio zamenik državne  sekretarke James Steinberg, te su Hrvatska i Albanija u tom trenutku postale članice NATO-a.

"Imali smo dva strateška spoljnopolitička cilja: ulazak u NATO i ulazak u EU. Jedan od tih ciljeva je danas ostvaren i naša je zemlja postala sigurnija", komentirao je Stjepan Mesić koji smatra da će članstvo u NATO-u puno značiti Hrvatskoj i u gospodarskom smislu.

Na predstojećem summitu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu će Hrvatska tako ucestvati kao punopravna članica, što je s oduševljenjem pozdravio Ivo Sanader. "Došli smo do cilja kojem smo težili pune dve godine", rekao je Sanader i još jednom ponovio kako se Domovinski rat nikad ne bi dogodio da je Hrvatska 1990. godine bila članica NATO saveza. "Bilo je onih koji su tražili referendum o ulasku u NATO", prisetio se Sanader i dodao kako "ne bi ovako brzo ušli u taj savez da je bilo po njihovom".

Glavni prestavnik NATO-a čestitao Sanaderu na "velikom uspehu"

Danas poslepodne, nakon što je Republika Hrvatska službeno postala članicom NATO-saveza, glavni prestavnik Jaap de Hoop Scheffer nazvao je Ivu Sanadera i čestitao na tom velikom spoljnopolitičkom uspehu.

Glavni prestavnik NATO-a je istaknuo kako su Vlada Republike Hrvatske, pod vodstvom premijera Sanadera, kao i celo hrvatsko državno rukovodstvo, ostvarili strateški cilj punopravnog članstva u NATO, što je ocenio kao zajednički uspeh. Scheffer je naglasio kako je Hrvatska to zaslužila ispunjavanjem svih kriterijuma iz Akcijskog plana za članstvo (MAP), te pritom rekao kako je ovo irstorijski dan za Hrvatsku i za NATO.

Sanader je zahvalio glavnom tajniku Schefferu na delotvornoj i snažnoj podrsci koju je iskazivao u procesu pristupanja Hrvatske u Severnoatlantski savez, te je naglasio da će ulazak Republike Hrvatske i Albanije u NATO bitno pridonieti trajnoj političkoj stabilizaciji jugoistoka Europe, ali i snazi NATO saveza.

Dalje širenje privremeno se obustavlja

Istovremeno iz neslužbenih diplomatskih izvora stižu informacije kako će se proces proširenja NATO saveza na istok, nakon ulaska Hrvatske i Albanije, prekinuti zbog nastojanja da NATO savez popravi narušene odnose s Rusijom.

Iako u NATO-u odbacuju tezu kako će se ubuduće u Moskvi odlučivati o daljnjem (ne)proširenju saveza na istok Europe, ipak se slažu da proširenje na istok predstavlja zadiranje u ruski interesni prostor.

To da NATO savez trenutno ima nešto niži prioritet u pogledu daljeg proširenja prema istoku doprinelo je to što su potencijalne članice Gruzija i Ukrajina, još uvek nespremne za punopravno članstvo, dok je Makedonija u svojevrsnoj pat poziciji zbog blokade Grčke koja put Makedonije prema NATO-u koči zbog dugogodišnjeg spora s imenom Makedonije.

Neproširenju u prilog ide i pragmatična politika američkog predsjednika Baracka Obame koji je još tokom predizborne kampanje najavio smanjenje američke vojne prisutnosti na ratištima i raznim vojno-mirotvornim operacijama u svetu.

Hrvatska i Albanija će na redovnom godišnjem samitu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu ucestvovati kao punopravne članice gde će i svečano biti obznanjen njihov punopravni status u savezu. Jedan neimenovani diplomata je rekao da taj samit neće biti samit proširenja čime je umanjio perspektivu razgovora o statusu zemalja koje žele ući u NATO.

Spomenimo da su želju za punopravnim članstvom u NATO savezu između ostalih istaknule Bosna i Hercegovina i Crna Gora, ali i Srbija, inače tradicionalni saveznik Rusije. Ne treba zaboraviti i na Kosovo koje također želi postići punopravno članstvo u NATO savezu i Europskoj uniji.

Sanader čestitao Albaniji: Nastavit ćemo s intenzivnom saradnjom

Jednu je čestitku danas odaslao i sam Sanader, i to svom albanskom kolegi Saliju Berishi, kojem je čestitao na zajedničkom ulasku u NATO savez. U čestitci Sanader ističe kako je činom deponovanja ratifikacijskih dokumenata u Washingtonu dovršen istoriski put Hrvatske i Albanije u punopravno članstvo NATO, što građanima obieu zemalja garantuje stabilnost, sigurnost i zaštitu svih demokratskih vrednosti:

"Nije prošlo mnogo vremena od kako smo uspostavili intenzivnu saradnju u okviru Jadranske povelje. Ta je saradnja bila izuzetno uspešna, ne samo na našem putu napretka prema NATO-u, već takođe i u promicanju dijaloga i saradnje u jugoistočnoj Europi. Hrvatska će u budućnosti nastaviti zajedničku intenzivnu saradnju, te s Albanijom i drugim članicama Saveza proaktivnim delovanjem štititi zajedničke vrednosti i temeljne principe demokratije".

Premijer Sanader na kraju čestitke predsedniku albanske Vlade Berishi izražava zadovoljstvo što će na predstojećem samitu NATO-a u Strasbourgu i Kehlnu sedeti za istim stolom uz prijatelje iz drugih zemalja članica saveza.


Izvor: [ index.hr ]

Čitanja: 2798 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda