Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

INCKO: BIH TEŠKO U EU DO 2014

23. 08. 2009.

INCKO: BIH TEŠKO U EU DO 2014 - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je da sumnja da bi Bosna mogla pristupiti Evropskoj uniji 2014.godine.

"Ta godina eventualno je preoptimistički rok. Ali bio bi lep simbol kada bi Bosna i druge zemlje Balkana na stotu godišnjicu atentata u Sarajevu i početka Prvog svetskog rata mogle pristupiti EU", rekao je on bečkom dnevniku "Standard".


"Uslovi EU su konkretniji nego što se misli i strategije za pristupanje su jasne. Takođe i za viznu liberalizaciju postoje jasni kriterijumi za sve. Od 174 tačaka je BiH ispunila oko 150 i polazim od toga da će i preostale zadatke u tom pogledu moći da ispuni do juna 2010", istakao je Incko.

Govoreći o sudbini kancelarije visokog predstavnika (OHR) on je istakao da će doći do tranzicije od OHR ka pojačanoj kancelariji specijalnog izaslanika EU.

"Bosanci će morati sve više da stoje na sopstvenim nogama i biti otvoreniji za kompromis...Ja mislim da je vreme da se razmisli da li bi Bosna bez OHR mogla pronaći svoj put. Visoki predstavnik ne može ostati večno. Međunarodno prisustvo će ostati još dugo, ali u ulozi posrednika. Pre svega u oblasti pomirenja ili funkcionalnosti država naša pomoć može biti korisna", naglasio je Incko.


Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 1922 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda